فلسفه و منطق از دروس اصلی رشته انسانی است که ماهیت حفظی_مفهومی آن، این درس را به یکی از سخت ترین دروس رشته انسانی تبدیل کرده است به طوریکه مطالعه فلسفه و منطق نیازمند برنامه ریزی راهبردی و یادگیری روش مطالعه اصولی می باشد که در این مقاله به آن میپردازیم.
درس منطق مهارت درست اندیشیدن را تقویت کرده و آمادگی لازم را برای ورود به فلسفه سال یازدهم فراهم می کند علاوه بر آن بخشهایی از منطق مشابهتها و درگیریهایی با ریاضی داشته و بنابراین برای تسلط بر مطالب کتاب منطق حفظ کردن کافی نیست و لازم است عمیقا مفاهیم را یادبگیرید، کتاب منطق دهم شامل مطالب پایهای و به هم پیوسته بوده بطوریکه تسلط بر یک موضوع لازمه یادگیری مطالب بعدی است لذا برای یادگیری عمیق مفاهیم آن می توانید از کتب کمک درسی و جزوه معلمتان کمک بگیرید.
بخش هایی در منطق وجود دارد که به دلیل استفاده از کلمات دشوار و پیچیده و لغات عربی فهم آنها را برای دانش آموزان سخت کرده بنابراین پیشنهاد ما این است که هنگام مطالعه این بخشها ابتدا لغات سخت را به کلمات آسان تبدیل کنند و بعد متن را به زبان خود بخوانند.
این کتاب شامل سه بخش است بخش اول درباره ماهیت فلسفه و مسائل پیرامونی آن است. بخش دوم مسائل مربوط به معرفتشناسی را مطرح میکند. معرفتشناسی یکی از زیرمجموعههای اصلی فلسفه است و فیلسوفان نظرات گوناگونی درباره مسائل آن بیان کردهاند. بخش سوم درباره انسانشناسی و فلسفه اخلاقی است. با توجه به این توضیحات کتاب فلسفه یازدهم را مطالب حفظی تشکیل داده است و این کتاب نیاز به مرور و تکرار بیشتری دارد به طوریکه با مرور پیوسته میتوانید به مطالب آن مسلط شوید.
کتاب فلسفه پایه دوازدهم شامل سه بخش است؛ بخش اول درباره وجود و برخی مسائل مربوط به وجود است. بخش دوم برخی مسائل مربوط به فلسفههای مضاف را مطرح میکند. در بخش سوم نیز تاریخی مختصر از جریان فلسفه در جهان اسلام آمده است. بنابراین فلسفه دوازدهم هم شامل مطالب حفظی بوده و هم مطالب مفهومی نسبتا سنگین را در بردارد و مطالعه و تسلط به مطالب این کتاب نیازمند تکرار و تمرین و مطالعه اصولی است که به آن می پردازیم.
اولین مرحله مطالعه فلسفه و منطق، پیشخوانی کتاب درسی است. در این مرحله تیتر های اصلی کتاب را بخوانید و درباره آنها فکر کنید بعد از اینکه با تیتر های کلی درس آشنا شدید متن را به صورت روزنامه وار بخوانید هدف این مرحله آشنایی شما با مفهوم و موضوع کلی درس است پس نباید پیشخوانی شما زمان زیادی را مصرف کند.
در مرحله دوم بعد از اینکه متوجه مفهوم و موضوع کلی متن کتاب شدید، خط به خط متن درس را مطالعه کنید در این مرحله نیاز است که شما با تمرکز و صرف وقت کافی به خوبی روی متن درس مسلط شوید. هنگام مطالعه متن کتاب کلمات کلیدی و نکات مهم را هایلایت کرده و به صورت نمودار درختی مطالب را خلاصه نویسی کنید. علاوه بر آن پیشنهاد میکنیم برای کلمات و نظریه های مشابه جدول شباهت درست کنید تا بتوانید آنها را راحت تر به خاطر سپرده و مقایسه کنید.
بعد از اینکه یک درس را به خوبی مطالعه کردید کتاب را ببندید و آنچه که از متن کتاب یادگرفتید را برای خودتان توضیح دهید اینکار به شما کمک میکند تا هم کاملا مطالب را یادبگیرید و هم متوجه ضعف خود بشوید بطوریکه اگر توضیحات شما شامل همه گفتههای کتاب باشد روی متن درس تسلط دارید ولی اگر بخشی را نمیتوانید توضیح دهید یا از قلم انداخته اید نیاز است مجددا به کتاب مراجعه کرده و مرحله دوم را تکرار کنید.
همانطور که گفته شد فلسفه و منطق درسی حفظی_مفهومی است لذا لازمه تسلط بر این درس، تکرار و مرور منظم و برنامهریزی شده است و به عبارتی مرور فلسفه و منطق از مطالعه آن مهم تر است! بنابراین پیشنهاد میکنیم در فواصل زمانی مشخص حتما مرور فلسفه و منطق را در برنامه خود داشته باشید.
قبل از شروع مطالعه برای امتحان نهایی فلسفه و منطق پیشنهاد ما این است که بارم بندی درس منطق دهم، فلسفه یازدهم و فلسفه دوازدهم را بررسی کرده و از مطالب مهمتر و پر سوالتر استارت بزنید. این کار باعث میشود شما برنامهریزی بهتری داشته باشید و زمانتان را بهتر مدیریت کنید.
هر ساله آموزش و پرورش بودجه بندی دقیقی از دروس در امتحانات نهایی ارائه میکند که این بارم بندی درس فلسفه و منطق شامل بودجه بندی و اهمیت فصل های مختلف کتاب فلسفه و منطق می باشد که در امتحانات و مدیریت زمان مطالعه شما میتواند تاثیر گذار باشد.
برای دانلود بارم بندی های مصوب آموزش و پرورش درس فلسفه و منطق، روی لینک متناسب با پایه تحصیلی خود کلیک کنید:
برای ۲۰ گرفتن در امتحان نهایی فلسفه و منطق باید به خوبی روی مطالب کتاب مسلط شوید پس با استفاده از روشهایی که پیش تر گفتیم به خوبی مطالب را بخوانید و تمارین کتاب را بررسی کنید یکی دیگر از راهکارهایی که به شما کمک میکند تا نمره عالی در امتحان نهایی را کسب کنید تحلیل و بررسی نمونه سوالات امتحانی سالهای گذشته است که دید بهتری نسبت به سوالات امتحانی به شما میدهد.
ما برای شما سوالات امتحان نهایی فلسفه و منطق سال های اخیر و امتحان شبه نهایی فلسفه سال ۱۴۰۳ را به همراه پاسخنامه آماده کرده ایم که پیشنهاد میکنیم حتما قبل از امتحان نهایی فلسفه و منطق آنها را مطالعه کنید که هم خود را محک زده باشید و هم با دید طراحان سوال امتحان نهایی آشنا شوید. برای دانلود روی ” دانلود سوالات امتحان نهایی فلسفه با پاسخنامه ” کلیک کنید.
همچنین اگر دانش آموز پایه دهم یا یازدهم هستید و یا برای پایه دوازدهم نیز به سوالات بیشتری نیاز دارید، میتوانید از طریق لینک های قرار داده شده در زیر، به ۵۰ سری نمونه سوال امتحانی فلسفه و منطق با پاسخنامه به صورت رایگان دسترسی داشته باشید:
هیچ سوالی خارج از کتاب درسی طرح نمیشود.
به همه بخشهای تشکیلدهنده کتاب درسی توجه کنید.
هیچ بخش از کتاب درسی را حذف نکنید.
به تیترها، توضیحات، متن درس، مثالها، پرسشها، تمرینهای داخل و پایان فصلها، خود را بیازماییدها، به همراه نمودارهای مربوط و توضیحات زیر شکلها و نمودارها توجه دقیق داشته باشید. کتاب درسی را با دقت بخوانید.
همه چیزها را در درجه اول درک کنید بعد بخاطر بسپارید. حفظ کردن صرف برای قالب جدید سوالات نهایی جواب نمیدهد.
به ترکیب و ادغام سوالات کتاب درسی توجه کنید.
سعی کنید با بیانهای متفاوت از بیان کتاب در تعاریف، علت و معلولها و… آشنا باشید.
خواندن دقیق کتاب درسی را با خواندن هیچ جزوه یا کتاب کمک درسی جایگزین نسازید.
معمولاً در سالهای گذشته تیپ و نوع سوالات، تکرار شونده بوده و تقریبا قالب مشخصی داشتند و معمولا اگر کسی نمونه سوالات سالهای گذشته را مرور و حل میکرد، نمره قابل قبولی کسب میکرد. این امر باعث شده بود دانشآموزان تمایل زیادی به مطالعه کامل کتاب درسی و یادگیری مفاهیم نداشته باشند.
تنها روی قالبهای تکراری سوالات سالهای قبل تمرکز نداشته باشند. سیاست این است که دانشآموز نتواند تنها با حل سوالات پر تکرار نمره مطلوب کسب کنند. با انواع قالبهای سوال از یک مطلب آشنا شوید و منتظر قالبهای جدید سوال هم باشید.
منتظر یک یا دو سوال از ترکیب مفاهیم باشید. توجه داشته باشید این نوع سوالات حجم زیادی از سوالات را تشکیل نخواهند داد.
اغلب سوالات در سطح متوسط و چند سوال در سطح دشوارتر (ممکن است یک یا دو یا سه سوال) طرح میشوند.
علاوه بر مهارت دقیقخوانی در هنگام پاسخ، به مهارتهای نوشتاری هم توجه کنید. به کلید واژهها،ترتیب و توالی جملات و نتیجهگیری در نوشتن پاسخها توجه داشته باشید.
در سال ۱۴۰۳ کمی به سطح دشواری آزمونها افزوده خواهد شد، قطعا میانگین معدل در کشور پائینتر خواهد شد اما نگران این موضوع نباشید. چون در تبدیل نمره خام (صفر تا ۲۰) به نمره تراز نهایی و اعمال سهمیه، این مساله مشکلی ایجاد نخواهد کرد.
پس از هر امتحان، برگههای پاسخ اسکن شده توسط دو مصحح بدون اطلاع از نمرات داده شده طرف مقابل از استان دیگر تصحیح میشود و اگر تفاوت نمره این دو کمتر از یک نمره باشد، میانگین آن منظور میشود و در غیر این صورت برگه توسط مصحح سوم تصحیح میشود. بارمبندی هر بخش یک سوال ماشینی مشخص میشود و برگهها بر این اساس تصحیح میشوند و جمع نهایی نمرات الکترونیک انجام میشود.
در سال۱۴۰۳ تصحیح دستی-الکترونیک انجام میشود و تمام الکترونیک نخواهد بود.
سوالات نهایی برای همه دانشآموزان، کشوری و یکسان است اما نمرات حاصل بر اساس هر سهمیه جداگانه تراز نهایی میشود.
در نهایت آرامش ، انضباط و توکل به خدا کلید موفقیت شماست.
با آرزوی بهترین ها برای شما!
نیاز به مشاوره داری؟
از روز شنبه تا چهارشنبه ساعت ۹ الی ۱۷ با شماره های ۲۲۸۶۱۴۰۴-۰۲۱ / ۰۹۰۳۲۴۵۲۵۶۶ در تماس باش یا فرم رو پر کن ما بهت زنگ بزنیم: