طرح مشاوره شاهین

| ظرفیت محدود!

معرفی رشته شیمی

خواندن این مطلب
5 دقیقه

زمان میبرد!

شیمی علم اتم­‌ها، پیوندها و مولکول هاست. دانشی که می­‌تواند خواص ماده، چگونگی تغییرات و شیوه تولید آن‌­ها را از هسته اتم گرفته تا کهکشان­‌ها بررسی کند.

در دفترچه راهنمای انتخاب رشته، رشته­ی شیمی به دو عنوان گرایش شیمی کاربردی و شیمی محض آورده شده، که این دو رشته تفاوتی چندانی در مقطع کارشناسی باهم ندارند، اما فارغ‌­التحصیلان رشته شیمی کاربردی راحت­‌تر وارد بازارکار می‌­شوند، چون این گرایش کاربردی­‌تر به مسائل شیمی نگاه می­‌کند و هدف آن استفاده از آموخته‌­ها در صنعت است، در صورتی که شیمی محض بیشتر هدف پژوهش و تحقیقات و کشف ناشناخته­‌های علمی است.

بازار کار و موقعیت شغلی شیمی

بازار کار این رشته علوم پایه برخلاف رشته‌­های دیگر علوم پایه گسترده‌­تر است. شما بعد از فارغ‌­التحصیلی می‌­توانید در شرکت‌‏های داروسازی در بخش کنترل کیفیت (QC) و تحقیق و توسعه  (R&D)، کارخانه‌­ها تولید مواد اولیه غذایی و دارویی، اپراتور دستگاه‌‏های آنالیز کیفی و کمی در شرکت‏‌های دولتی و خصوصی، آزمایشگاه‏‌های همکار معاونت غذا دارو (سیب سبز سلامت)، آزمایشگاه‏‌های محیط زیست و استاندارد، شرکت تولید مواد شیمیایی، شرکت‏‌های مرتبط به فروش تجهیزات و مواد شیمیایی، تدریس در آموزش و پروش، سرپرست آزمایشگاه مرتبط، کارشناس فنی و سرویس دستگاه‌‏های آنالیز مشغول و صنایعی مثل رنگ‌سازی، چرم‌سازی، پتروشیمی، موادغذایی، لوازم بهداشتی و آرایشی مشغول به کار شوید.

دروس مرتبط با دبیرستان

اگر بخواهیم دروسی که از دبیرستان به این رشته مربوط است را نام ببریم ، می­‌توانیم به درس شیمی، فیزیک و حسابان اشاره کنیم.

چارت درسی دانشگاهی

چارت درسی دانشگاه‌­ها معمولا مشترک است. با این حال ممکن است در بعضی واحدهای دانشگاهی تفاوت جزئی وجود داشته باشد. حال این تفاوت می­‌تواند فقط در اسم باشد و محتوای درس یکسان باشد. چارت درسی شیمی که برایتان آوردیم، برگرفته از چارت درسی رشته شیمی دانشگاه خوارزمی، و به شرح زیر هست:

دروس مشترک هر دو گرایش

ریاضی عمومی ۱و۲ریاضی در شیمیآز شیمی فیزیک ۱و۲ایمنی در آزمایشگاه
فیزیک ۱و۲شیمی آلی ۱و۲و۳شیمی معدنی ۱و۲و۳
آز فیزیک ۱و۲آز شیمی آلی ۱و۲آز شیمی معدنی ۱و۲
شیمی عمومی ۱و۲شیمی تجزیه ۱و۲و۳شناسایی ترکیبات آلی
آز شیمی عمومی ۱و۲آز شیمی تجزیه ۱و۲و۳آز شناسایی ترکیبات آلی
زبان تخصصی شیمیشیمی فیزیک ۱و۲و۳روش‌های جداسازی در شیمی تجزیه

دروس تخصصی گرایش شیمی محض

دروس تخصصی گرایش شیمی کاربردی

اصول صنایع شیمینانوشیمیاصول محاسبات شیمی صنعتیاصول تصفیه آب و پساب‌های صنعتی
شیمی آلی فلزیاصول بیوشیمیشیمی صنعتی ۱و۲شیمی سبز و محیط زیست
شیمی فیزیک آلیمتون علم شیمیآز شیمی صنعتیکارآموزی
طیف‌سنجی مولکولیاصول تصفیه آب و پساب‌های صنعتیشیمی پلیمراصول تصفیه آب و پساب‌های صنعتی
شیمی سبز و محیط زیستآز تصفیه آبنانوشیمی
شیمی پلیمرروش¬های جداسازی در شیمیمتون علم شیمی

مدت تحصیل شیمی

مدت تحصیل در این رشته ۴ سال، معادل ۸ ترم درسی است.

نقاط قوت رشته شیمی

اگر به تدریس علاقه دارید ولی در آزمون سراسری موفق به قبولی در رشته دبیری نشدید، از این طریق می‌­توانید تدریس را شروع و وارد بازار کار شوید.

نقاط ضعف رشته شیمی

در آزمایشگاه‌­ها به دلیل کار زیاد با مواد شیمیایی این رشته خطرپذیری نسبتا زیادی نسبت به بقیه رشته­‌ها دارد.

ادامه تحصیل در رشته شیمی

رشته شیمی را می‌­توانید تا مقاطع کارشناسی ارشد و دکتری ادامه دهید

گرایش‌های شیمی در کارشناسی ارشد و دکتری

براساس دفترچه انتخاب رشته سال ۱۴۰۲، شیمی شامل ۱۱ گرایش در کارشناسی ارشد: شیمی فیزیک، شیمی آلی، شیمی پلیمر، شیمی دارویی، شیمی معدنی، شیمی تجزیه، شیمی کاربردی، شیمی پیشرانه، شیمی و فناوری اسانس، شیمی کاتالیست، شیمی دریا

و  ۷ گرایش در دکتری: شیمی فیزیک، شیمی آلی، شیمی تجزیه، شیمی معدنی، شیمی کاربردی، شیمی پلیمر، شیمی دارویی می­باشد.

پ.ن: بعد از گذراندن دوره کارشناسی و شرکت در آزمون کارشناسی ارشد و کسب حد نصاب علمی لازم، می‌­توانید علاوه بر سایر انتخاب­‌های دوره کارشناسی ارشد، در انتخاب رشته خود با انتخاب گرایش دکترای پیوسته شیمی در دو زیرشاخه شیمی آلی و شیمی تجزیه به طور مستقیم وارد مقطع دکترا شوید.

توانایی‌های لازم برای رشته شیمی

اگر هدف­تان صرفا گرفتن یک مدرک کارشناسی است، وارد این رشته نشوید. این رشته به پایه ریاضی، فیزیک و شیمی قوی و علاقه به این رشته نیاز دارد و بدون داشتن این فاکتورها ممکن است از این رشته دل­سرد شده و دوره کارشناسی سختی را بگذرانید.

وضعیت اپلای برای رشته شیمی

احتمال موفقیت در این رشته برای اپلای متوسط است، ولی اگر نمرات دروس تخصصی دانشگاه و نمره زبان بالایی داشته باشید، این مسیر برایتان راحت‌­تر می‌­شود.

شخصیت‌شناسی‌

طبق آزمونMBTI و شخصیت‌شناسی این آزمون، ۱ تیپ شخصیت مناسب این رشته است:

INTP ها (مهندس) :

از جمله ویژگی‌­های این شخصیت: درونگرا، شمی، فکری، ملاحظه‌­کننده، اهل نظریه و تئوری، تحلیل‌­گر، آینده­‌نگر، خلاق، مبتکر می­‌باشد.

چالش‌های این رشته از زبان دانشجویان:

  • با توجه به پایه فیزیک ضعیف در دوران دبیرستانم انتخاب این رشته اشتباه بود.

حرف آخر

این رشته به ذهن و حافظه قوی برای فرمول‌­ها و روحیه اکتشافی نیاز دارد و از آن­جا که کار با مواد شیمیایی در این رشته زیاد است باید بتوانید با این مواد کار کنید. همچنین اگر قصدتان از انتخاب این رشته تدریس چه در مدرسه و چه در دانشگاه است، باید از همان ابتدا به‌­طور عملی شروع کنید. مطالبی که در دانشگاه تدریس می­‌شود کمکی به شیوه تدریس و یا برخورد مناسب با دانش‌­آموز یا دانشجو به شما نمی­‌کند؛ بنابراین باید خارج از محیط دانشگاه این توانایی را کسب کنید. اگر در این مسیر به کمک نیاز داشتید، تیم ما می­‌تواند شما را راهنمایی کند.

نظرات کاربران



دیدگاهتان را بنویسید

مطالب مرتبط