رشته عکاسی جزء رشتههای گروه هنر است. عکاسی یکی از هنرهای بصری است که در آن با استفاده از دوربین، تصاویری از موضوعات مختلف از جمله طبیعت، معماری، افراد، شهر و غیره را به ثبت میرسانید. این رشته شامل مجموعهای از مهارتها و تکنیکهایی است که برای گرفتن تصاویر حرفهای و باکیفیتِ بالا لازم است.
در رشته عکاسی، با مفاهیمی مانند نورپردازی، فاصلهی کانونی، عمق میدان، شاتر، ایزو، روشننگاری و غیره آشنا میشوید. همچنین، یادگیری روشهای پردازش تصاویر و نرمافزارهای ویرایش تصاویر نیز بخشی از این رشته محسوب میشود.
این رشته بهصورت نیمهمتمرکز است، یعنی شما بعد از کسب حد نصاب علمی لازم برای قبولی در رشته و شهر مورد نظر باید در یک آزمون عملی هم شرکت کنید و بعد از قبولی در آزمون عملی میتوانید به تحصیل در این رشته بپردازید.
در ادامه به جزئیات بیشتری از این رشته میپردازیم.
شما بعد از فارغالتحصیلی میتوانید در یکی از حوزههای هنری و تجربی که در بازار کار جایگاه ویژهای دارد، مشغول به کار شوید. امروزه، با پیشرفت فناوری و روند دیجیتالیشدن دنیای عکاسی، بازار کار این رشته گستردهتر و متنوعتر شده است.
در زیر به برخی از رشتههای بازار کار عکاسی اشاره کردهایم:
عکاسی تجاری شامل عکاسی محصولات، مد و پوشاک، غذا، رستوران و… است. در این رشته، عکاسان برای کسب و کارها و شرکتها عکسهایی از محصولات، خدمات و سایر اجناس تهیه میکنند. عکاسان در این حوزه باید تخصص و تجربهی کافی در زمینهی نورپردازی، طراحی صحنه و فنون تصویربرداری داشته باشند.
در عکاسی هنری، عکاسان برای تولید اثرهای هنری و تجسمی، از فنون تصویربرداری و تکنیکهای مختلف استفاده میکنند. در این رشته، نوع زاویهی دوربین نسبت به محتوا و داشتن ایدهی نوین و خلاقانه در تولید عکسها بسیار اهمیت دارد. عکاسان هنری برای ارائهی اثرهای خود معمولاً در نمایشگاههای هنری، موزهها و گالریهای هنری حضور دارند.
عکاسی خبری شامل تصویربرداری از رویدادهای مهم و حوادث فرهنگی و هنری، ورزشی و سیاسی است. عکاسان خبری برای رسانههای مختلف از جمله روزنامهها، مجلات و وبسایتهای خبری کار میکنند.
عکاسان به تصویربرداری از ساختمانها، فضاهای داخلی و خارجی و سازههای شهری میپردازند. عکاسان در این رشته باید تخصص و تجربهی کافی در زمینهی نورپردازی، ترکیب رنگ و طراحی صحنه داشته باشند.
در عکاسی صنعتی، عکاسان از فرایندهای تولیدی، صنایع و ماشینآلات عکس تهیه میکنند. این نوع عکاسی معمولاً بهعنوان بخشی از تبلیغات و بازاریابی محصولات و شرکتها به کار میرود.
در عکاسی ورزشی، عکاسان به تصویربرداری از رویدادهای ورزشی از جمله بازیهای فوتبال، بسکتبال و تنیس و… میپردازند. این نوع عکاسی برای رسانههای ورزشی، نشریات و وبسایتهای ورزشی به کار میرود.
چارت درسی دانشگاهها معمولاً مشترک است. بااینحال، ممکن است در بعضی واحدهای دانشگاهی تفاوت جزئی وجود داشته باشد. حال این تفاوت میتواند فقط در اسم، و محتوای درس یکسان باشد. چارت درسی رشتهی عکاسی که برایتان آوردیم، برگرفته از چارت درسی این رشته در دانشگاه هنر تهران و به شرح زیر است:
کارگاه طراحی پایه ۱ و ۲ | فیزیک و ابزارشناسی | آشنایی با هنرهای سنتی ایران | شیمی عمومی و شیمی عکاسی | مبانی هنرهای تجسمی ۱ و ۲ |
کارگاه عکاسی پایه ۱ و ۲ | کارگاه عکاسی ۱ و ۲ و ۳ و ۴ و ۵ و ۶ | تاریخچهی عکاسی | نورپردازی | هندسهی مناظر و مرایا |
تجزیه و تحلیل و نقد عکس | روش تحقیق | فنون عرضه و نمایش عکس | کارگاه تخصصی عکس ۱ و ۲ | کارگاه عکاسی رنگی |
مبانی کامپیوتر | تجزیه و تحلیل و نقد آثار تجسمی | آشنایی با رشتههای هنری معاصر | آشنایی با فیلمبرداری | فنون و بازسازی عکس |
پروژهی نهایی |
دانشگاه هنر اصفهان | دانشگاه هنر تهران | دانشگاه نیشابور | دانشگاه سمنان |
عکاسی میتواند به فرد کمک کند تا دید بصری خود را بهبود بخشد و بهترین زاویه دید را برگزیند.
عکاسی یک هنر است و به فرد این اجازه را میدهد تا خلاقیت خود را به کار گیرد و تصاویر خلاقانه و جذابی را تهیه کند.
عکاسی میتواند بهعنوان یک روش بروز احساسات برای فرد بسیار مفید باشد و به افزایش احساس خوشبختی و رضایت کمک کند.
عکاسی به فرد کمک میکند تا لحظات خاطرگسیخته و خاطرهانگیز زندگی خود را ثبت و به یاد بیاورد.
علاقهمندان به عکاسی میتوانند با یادگیری مفاهیم عکاسی و تکنیکهای مختلف، به یک عکاس حرفهای تبدیل شوند و در این زمینه کار کنند.
با توجه به رشد فناوری و افزایش نیاز به تصاویر در زمینههای مختلف، عکاسی بهعنوان یک شغل و کسبوکار پُردرآمد، امروزه اهمیت ویژهای پیدا کرده است.
در بازار کار عکاسی، رقابت بسیار شدید است و فقط افرادِ باتخصص و تجربهی کافی میتوانند در این بازار کار موفق عمل کنند.
عکاسان ممکن است برای تصویربرداری از رویدادها و مسابقات ورزشی به مدت بسیار طولانی از خانه دور شوند و در شرایطی کار کنند که ممکن است برای بعضی افراد مناسب نباشد.
برای تصویربرداری باکیفیت و حرفهای، نیاز به تجهیزات خاص و پیشرفته دارید که هزینهی بالایی دارد و برای برخی افراد این میتواند یک محدودیت باشد.
در برخی موارد، مانند تصویربرداری از رویدادها و مراسم، فشار زمانی بسیار زیاد است و عکاسان باید در شرایط فشار زمانی بالا به کار خود ادامه دهند که ممکن است برای برخی افراد چالشبرانگیز باشد.
برخی عکاسان ممکن است بهصورت موقت و برای پروژههای خاص کار کنند و در زمانهای دیگر بدون کار باشند که این امر میتواند برای برخی افراد نامطلوب باشد.
برای یک عکاس حرفهای، داشتن دید بصری خوب بسیار مهم است تا بتواند تصاویری زیبا و جذاب ثبت کند.
آگاهی از تکنیکهای عکاسی از جمله نورپردازی، تنظیمات دوربین، سرعت شاتر و دیافراگم و دیگر تکنیکهای مرتبط با عکاسی اساسی است.
برای یک عکاس حرفهای، توانایی در کنترل نور بسیار مهم است تا بتواند نوردهی صحیح را برای تصاویر ایجاد کند.
برای ایجاد یک تصویر جذاب، علاوهبر تکنیکهای عکاسی، توانایی در انتخاب موضوع مناسب و قراردادن آن در فضای مناسب نیز بسیار مهم است.
پردازش عکس از جمله مهارتهایی است که برای عکاسی حرفهای بسیار ضروری است. برای ایجاد تصاویر باکیفیت، عکاسان باید توانایی در پردازش عکسها را داشته باشند.
برای یک عکاس حرفهای، توانایی در ارتباط با مشتریان و فهم نیازهای آنها نیز بسیار مهم است تا بتواند تصاویری را ثبت کند که به نیازهای مشتریان پاسخ دهد.
خلاقیت برای عکاسان یک توانایی بسیار ارزشمند است تا توانایی خلق تصاویر جدید و جذاب و برجسته را داشته باشند.
خلاقیت در این رشته بسیار مهم است تا بتوان از روی موضوعات رایج و معمولی، تصاویری خلاقانه و جدید ایجاد کرد.
برای ایجاد یک کسب و کار موفق در عکاسی، علاوهبر تواناییهای فنی، تواناییهای کسب و کاری نیز بسیار مهم هستند.
این تواناییها شامل تواناییهای مدیریتی، بازاریابی و مالی هستند.
این رشته را میتوانید تا مقاطع کارشناسیارشد ادامه دهید.
براساس دفترچهی انتخابرشتهی سال ۱۴۰۲، عکاسی شامل ۱ گرایش در کارشناسیارشد با نام عکاسی است.
وضعیت اپلای در این رشته بستگی به کشور و دانشگاه مورد نظر دارد. در برخی کشورها، مثل آمریکا و انگلیس، برای ورود به دورههای عکاسی در دانشگاهها باید از طریق یک فرایند انتخابی و ارزشیابی وارد دانشگاه شوید؛ و البته شرایط و تعداد پذیرفتهشدگان هر دانشگاه متفاوت است.
البته باید این نکته را هم در نظر داشته باشید که برای ورود به دورههای عکاسی در دانشگاهها نیاز به انجام آزمونهایی مانند آزمون IELTS یا TOEFL برای ثابتکردن توانایی زبانی دارید.
در هر صورت، برای ورود به دورههای عکاسی در دانشگاهها باید به شرایط و الزامات دانشگاههای مورد نظر خود دقت و مدارک و اطلاعات کافی را تهیه کنید.
از جمله ویژگیهای این شخصیت: درونگرا، شمی، فکری، ملاحظهکننده، اهل نظریه و تئوری، تحلیلگر، آیندهنگر، خلاق و مبتکر است.
از جمله ویژگیهای این شخصیت: برونگرا، حسی، احساسی، ملاحظهکننده، خلاق، دارای تخیل قوی، حساس و صبور است.
از جمله ویژگیهای این شخصیت: برونگرا، شمی، فکری، ملاحظهکننده، پُرانرژی، اهل تئوری، کارآفرین، باانگیزه، اجتماعی و بامهارت است.
از جمله ویژگیهای این شخصیت: برونگرا، حسی، فکری، ملاحظهکننده، هدایتگر، ریسکپذیر و هدفمند است.
از جمله ویژگیهای این شخصیت: درونگرا، حسی، فکری، ملاحظهکننده، تحلیلگر، منطقی، حلال مشکلات، نتیجهگرا، هدایتگر، فنی و ماهر است.
قبل از انتخابرشته و قبل از ورود به هر رشتهای خوب فکر کنید. با افرادی که قبل از شما این مسیر را طی کردهاند صحبت کنید و از تجربههایشان استفاده کنید.
همچنین از راهنماییهای مشاوران ماهر و متخصص در این زمینه بهره ببرید.
انتخابرشته مهمترین تصمیم شما در زندگی است. نباید فقط به لحظهای که در آن قرار دارید فکر کنید و تصمیم بگیرید، به چهار سال بعد خود نگاه کرده و تصور کنید با این انتخاب در کجا قرار خواهید گرفت.