خلاصهنویسی یکی از مهارتهای مهم در فرآیند یادگیری است که به فرد کمک میکند تا اطلاعات مهم را از منابع مختلف استخراج و سازماندهی کند. یکی از روشهای مؤثر برای خلاصهنویسی، استفاده از فیشنویسی است. این روش به دانشآموزان و دانشجویان امکان میدهد تا اطلاعات و به خصوص تیپهای سوالات را به صورت منظم و ساختارمند دستهبندی کنند و در مواقع نیاز به راحتی به آنها دسترسی پیدا کنند. در این مقاله به طور کامل روش فیش نویسی توضیح داده شده.
فیش نویسی به طور کلی یعنی طبقه بندی و تیپ بندی سوالات به صورت فیش (یادداشتهای کوچک). در این روش با طبقه بندی کردن انواع سوالات میتوانید به ذهن خود نظم دهید، مطالب را راحتتر به خاطر آورده و اطلاعات را به خوبی بازیابی کنید.
معلمان و اساتید همیشه دانش آموزان را به مطالعه جزوه تشویق می کنند و اصرار دارند که برای یادگیری عمیق، مطالعه دقیق جزوات لازم است. زیرا جروات اساتید با توجه به تجربه و دید بازتر آنها نوشته شده است و شامل سوالات طبقه بندی شده میباشد بنابراین در مرحله اول ابتدا به خوبی جزوه استاد و معلم خود را مطالعه کرده و سعی کنید به صورت کامل روی مباحث مسلط شوید. مطالعه جزوات اساتید به ما این کمک را میکند که با انواع تیپهای مختلف سوالات آشنا شویم و مجموعهای از انواع مختلف سوالات داشته باشیم.
در گام بعدی سوالات را در تیپ های مادر طبقه بندی کرده و برای هر تیپ یک مثال روی فیش بنویسید، این کار به شما کمک می کند تا در مرحله دوره با مطالعه و بررسی مثالها تیپ مورد نظر را دوره کنید.
با توجه به اینکه سوالاتی که در کنکور و آزمون های آزمایشی تیپها و مدلهای مشخصی برای حل دارند و اغلب شبیه به هم هستند، با طبقه بندی و فیش نویسی سوالات، شما سوالاتی که ایده مشابهی دارند را به راحتی میتوانید حل کنید و اینکار به سرعت عمل، مدیریت زمان و افزایش خلاقیت شما حین حل کردن سوالات امتحانی کمک میکند.
در این جا شما فیشهایی دارید که هر کدام شامل تیپ مشخصی از سوالات میباشد، ممکن است برایتان سوال باشد که چگونه از فیش ها استفاده کنیم. فیش نویسی در دو موقعیت می تواند برای شما کاربردی و مفید باشد، یکی در زمان یادگیری تست زنی و دیگری در زمان آمادگی برای آزمونهای آزمایشی.
برای یادگیری تست زنی با کمک فیش نویسی، تستهای خود را به سه قسمت تقسیم کنید( می توانید تستهای مضرب ۳ را انتخاب کنید. یعنی تست ۱،۳،۶و…)، سپس هر تست با استفاده از تیپ مشابه آن حل کنید.
کاربرد دیگر فیش نویسی آمادگی برای آزمون است. معمولا آزمونهای آزمایشی از چندین مبحث مختلف طراحی میشود و مطالعه تمام نمونه سوالات و تستهای هر مبحث عملا کاری غیر ممکن است، در صورتیکه که با مطالعه فیشها میتوانید به خوبی و با سرعت بالا تمامی تیپهای مختلف را دوره کرده و آمادگی لازم را برای شرکت در آزمون کسب کنید.
در نهایت می توانیم بگوییم که خلاصه نویسی به روش فیش نویسی یکی از روشهایی است که برای موفقیت در امتحانات نهایی، آزمونهای آزمایشی و کنکور لازم است زیرا با استفاده از فیش نویسی ذهن شما مانند کتابخانهای منظم طبقهبندی شده و دسترسی به اطلاعات در کمترین زمان ممکن و با بیشترین میزان خلاقیت همراه است.