رشته هنر اسلامی جزء رشتههای گروه هنر است.
این رشته شامل مطالعاتی دربارهی هنر و معماری اسلامی است و به بررسی این امر میپردازد که چگونه اسلام بر هنر و معماری جهانی تأثیرگذار بوده و چگونه هنرمندان و معماران اسلامی از قرون وسطی تا امروز، بهطور مداوم در توسعه و پیشرفت هنر و معماری اسلامی نقش داشتهاند.
این رشته شامل موضوعاتی همچون هنر دینی، هنر تزئینی، معماری، نقاشی، تذهیب، خوشنویسی و دیگر موارد است.
دانشجویان این رشته، با بررسی آثار هنری و معماری اسلامی در سطح جهانی، میتوانند فهم بهتری از تأثیر اسلام بر هنر و فرهنگ جهانی پیدا کنند.
در ادامه به جزئیات بیشتری از این رشته میپردازیم.
شما بعد از فارغ التحصیلی میتوانید شغلهای گوناگونی را انتخاب کنید که به بعضی از آنها در زیر اشاره کردهایم:
طراحی ساختمانهای مدرن با الهام از هنر و معماری اسلامی، بهعنوان یک شغل جذاب در این حوزه شناخته میشود.
افرادی که در این زمینه فعالیت میکنند، به شرکتها و مؤسسات کمک میکنند تا هنر و معماری اسلامی را در پروژههای خود به کار بگیرند.
آموزش هنر اسلامی در دانشگاهها و مؤسسات آموزشی مختلف از جمله فرصتهای شغلی در این حوزه به شمار میرود.
هنرمندان در این حوزه میتوانند آثاری با الهام از هنر و معماری اسلامی تولید کنند و از طریق فروش آنها در بازار هنر به درآمد برسند.
موزههای هنر و معماری اسلامی نیاز به مدیرانی دارند که دانش خوبی در این زمینه داشته باشند.
راهنمایان گردشگری میتوانند با داشتن دانش در زمینهی هنر و معماری اسلامی، گردشگران را با آثار هنری و معماری مهم شهر و دیگر جاذبههای تاریخی آشنا کنند.
دانشگاه هنر اصفهان | دانشگاه شهید باهنر کرمان |
رشتهی هنر اسلامی دانشجویان را با تاریخ و فرهنگ اسلامی آشنا میکند و به آنها این امکان را میدهد تا با فرهنگ و سنتهای مختلف و نحوهی تأثیرگذاری آنها بر هنر آشنا شوند.
با توجه به شناخت و ارزشگذاری جهانی به هنر اسلامی، فارغالتحصیلان این رشته بهراحتی میتوانند در سطح بینالمللی ارتباط برقرار کنند و در صنایع گردشگری و هنری موفق باشند.
به دلیل افزایش توجه به هنر و معماری اسلامی در سراسر جهان، فرصتهای شغلی در رشته هنر اسلامی رو به افزایش است. به دانشجویان این رشته امکان پیوستن به مؤسسات هنری، صنایعدستی، گردشگری، طراحی و معماری را میدهد.
هنر اسلامی از قالبها و محدودیتهای خاصی پیروی نمیکند و فرد را در اجرای ایدههای خلاقانه، بازیابی و طراحی از الهامگیری محدود نمیکند.
برای دستیابی به تجهیزات و مواد لازم برای پروژهها، نقاشی، مینیاتور، زرگری و سایر هنرهای دستی، هزینههای بالایی نیاز است که برای برخی دانشجویان قابل دسترس نیست.
برخی از دانشگاهها توانایی برگزاری تحقیقات و تجربیات کافی را، به دلیل محدودیتهای مالی و فضایی، برای دانشجویان ندارند.
هنر اسلامی در برخی کشورها، از جمله کشورهای غربی، شناختهشده نیست و شاغلینِ این رشته در این کشورها، ممکن است برای پیداکردن شغل به مشکلاتی بربخورند.
در برخی موارد، برای فارغالتحصیلان این رشته، ارتباط مستقیم با بازار کار و مشاغل مرتبط مانند معماری، طراحی داخلی و گردشگری کمی دشوار است.
برخی از دروس در رشتهی هنر اسلامی به زبان عربی یا فارسی ارائه میشود که برای دانشجویان بیگانه یا غیرفارسیزبان مشکل ایجاد میکند.
برای موفقیت در این رشته، دانشجویان باید تسلط کامل بر اصول هنر اسلامی و فلسفههای آن را داشته باشند.
دانشجویان باید توانایی استفاده از انواع مواد و ابزارهای هنری از جمله رنگ، برش، خطکش و… را داشته باشند.
از دانشجویان انتظار میرود که توانایی طراحی و نقاشی را داشته باشند و بتوانند تصاویر و نقوش اسلامی را با دقت و صحت بالا ارائه کنند.
در عصر دیجیتال، دانشجویان باید توانایی کار با نرمافزارهای طراحی و گرافیک مانند Photoshop و Illustrator را بلد باشند.
دانشجویان باید توانایی برقراری ارتباط اجتماعی و همکاری با دیگران را داشته باشند؛ چرا که در بسیاری از پروژههای هنری، همکاری و تعامل با دیگران ضروری است.
این رشته را میتوانید تا مقطع کارشناسیارشد ادامه دهید.
براساس دفترچهی انتخابرشتهی سال ۱۴۰۲، رشتهی هنر اسلامی شامل ۶ گرایش در کارشناسیارشد میشود که عبارتاند از:
مطالعات نظري هنر اسلامی، مطالعات تاریخی هنر اسلامی، مطالعات کتابت و نگارگری، هنر و صنایع چوبی، هنر و صنایع فلزی، سفال و سرامیک.
و ۱ گرایش در دکتری که عبارت است از: هنرهای اسلامی.
وضعیت اپلای برای این رشته در هر دانشگاه و کشوری متفاوت است و بسته به عوامل مختلفی از جمله تعداد دانشجویانی که در هر دانشگاه در این رشته ثبتنام میکنند، نیازهای بازار کار و موقعیتهای شغلی در آن منطقه متغیّر است.
بهطورکلی، از آنجایی که هنر اسلامی در بسیاری از کشورهای اسلامی و مناطق دیگر دنیا تأثیرگذار است، این رشته در برخی از دانشگاهها و مؤسسات آموزشی محبوبیت بالایی دارد. همچنین، بسته به تمایلات دانشجویان و نیازهای بازار کار، بعضی از دانشگاهها ممکن است رشتهی هنر اسلامی را در مقاطع مختلف ارائه دهند؛ مانند مقاطع کارشناسی، کارشناسیارشد و دکتری.
در اغلب موارد، دانشجویانی که علاقهمند به هنر اسلامی هستند، میتوانند با گذراندن دورههای آموزشی مرتبط با این رشته و کسب تجربه های عملی، در زمینه هایی مانند طراحی مساجد، برجهای اسلامی، دکوراسیون داخلی، نقاشی و غیره بهعنوان متخصصان و کارشناسان این حوزه به بازار کار وارد شوند.
از جمله ویژگیهای این شخصیت: درونگرا، شمی، فکری، ملاحظهکننده، اهل نظریه و تئوری، تحلیلگر، آینده نگر، خلاق و مبتکر است.
از جمله ویژگیهای این شخصیت: درونگرا، شمی، فکری، داوریکننده، استراتژیست، اهل نظریه و تئوری، کمالگرا، تحلیلگر، نتیجهگرا، بادقت، اهل تئوری و آینده نگر است.
از جمله ویژگیهای این شخصیت: درونگرا، حسی، احساسی، ملاحظهکننده، خلاق، نوآور، سازگار، صبور و آرام است.
از جمله ویژگیهای این شخصیت: برونگرا، شمی، احساسی، ملاحظهکننده، خلاق، اجتماعی، رهبر و الهامبخش است.
از جمله ویژگیهای این شخصیت: برونگرا، حسی، احساسی، ملاحظهکننده، خلاق، دارای تخیل قوی، حساس و صبور است.
از جمله ویژگیهای این شخصیت: درونگرا، شمی، احساسی، ملاحظهکننده، صبور، حساس، هنرمند، اهل نظریه و تئوری و دارای قوهی تخیل قوی است.
از جمله ویژگیهای این شخصیت: درونگرا، شمی، احساسی، داوریکننده، اهل نظریه و تئوری، خلاق و آیندهنگر است.
قبل از انتخابرشته و قبل از ورود به هر رشتهای خوب فکر کنید. با افرادی که قبل از شما این مسیر را طی کردهاند صحبت و از تجربههایشان استفاده کنید.
همچنین از راهنماییهای مشاوران ماهر و متخصص در این زمینه بهره ببرید.
انتخاب رشته مهمترین تصمیم شما در زندگی است. نباید فقط به لحظهای که در آن قرار دارید فکر کنید و تصمیم بگیرید، به چهار سال بعد خود نگاه کرده و تصور کنید با این انتخاب در کجا قرار خواهید گرفت.