طرح مشاوره شاهین

| ظرفیت محدود!

چیدمان اصولی در انتخاب رشته سراسری کنکور

خواندن این مطلب
5 دقیقه

زمان میبرد!

در مرداد ماه هر سال بعد از اعلام کارنامه و نتایج کنکور سراسری داوطلبان می بایستی بر اساس نمره ( تراز ) و تراز اعلام شده در کارنامه ملاک انتخاب رشته نسبت به مطالعه و بررسی، انتخاب رشته ها و نیز چیدمان کردن آن در فرم انتخاب رشته و ارسال برای سازمان سنجش اقدام نمایند.

 اما در سال های اخیر عده ای سودجو با بیان مسائلی که نه اصولی است و نه ربطی به انتخاب رشته و اصول آن دارد، آرامش ذهنی داوطلبان را بر هم زده و باعث ایجاد تردید هایی در ذهن ایشان شدند. در این مقاله قصد داریم اصول اساسی چیدمان رشته ها در انتخاب رشته سراسری را مورد بررسی قرار دهیم.

نکته اول :

این نکته را باید مد نظر داشته باشیم که در انتخاب رشته کنکور سراسری ما ۱۵۰ انتخاب یکسان داریم. این بدان معناست که اولویت ( بالاتر یا پائین تر نوشتن ) رشته ها در شانس قبولی ما هیچ تاثیری ندارد و ما می بایستی صرفا نمره ( تراز ) رشته محل مورد نظر را کسب کرده باشیم.

نکته دوم:

گاهی در انتخاب رشته های مجازی شانس قبولی در رشته محلی را خیلی بالا ارزیابی می کنیم و این باعث می شود که احساس کنیم که اگر در اولویت های بالاتر ما باشد، باعث می شود که زودتر از بقیه پذیرش بگیریم که باوری است غلط.

نکته سوم:

انتخاب رشته سراسری را باید در سه بازه انجام دهیم

بازه اول ( انتخاب های خوش بینانه = رویایی = دلخواه )

این به آن معنی نیست که انتخاب هایی که در این گروه قرار می گیرند از هیچ شانسی برخوردار نباشند. مثلا با رتبه ۲۰۰۰۰ در گروه ریاضی مهندسی های شریف یا در گروه تجربی پزشکی ها یا در گروه انسانی رشته هایی مثل حقوق و روان شناسی در دانشگاه های سراسری شهر تهران را بنویسیم که شانس قبولی نزدیک به صفر دارند. این دیگر انتخاب رشته نیست! بیشتر نوشتن لیست آرزوهاست و از منطق برنامه ریزی و انتخاب رشته بسیار دور.
انتخاب هایی که در این گروه قرار می گیرند باید شانسی تا مرز ۴۰ % داشته باشند. اگر چه شانس پذیرش در این رشته محل ها کم هست ولی هنوز می توان تا حدودی به آن امید داشت.

نکته چهارم:

گاهی سوال می شود که وقتی در کارنامه به ما اعلام می شود که مجاز هستیم چرا مشاورین این موضوع را برای رتبه های خیلی بالا ( بد ) در انتخاب رشته لحاظ نمی کنند؟
ببینید موضوع این هست که سازمان شانس حتی۵/۰ درصد شانس قبولی را هم برای شما لحاظ کرده و به شما اجازه داده که مثلا در دوره روزانه انتخاب رشته نمایید.
مجاز بودن شما به انتخاب رشته اصلا به این معنی نیست که هر رشته ای در دوره روزانه بزنید قبولی می شود. بلکه به این معنی است که شاید ۱ % در یک رشته روزانه در یک جائی از ایران شانس قبولی برای شما باشد. پس به این موضوع دقت داشته باشید تا انتخابی آگاهانه داشته باشیم.

نکته پنجم:

بازه دوم ( انتخاب های واقع بینانه = بدنه اصلی )

این قسمت مهم‌ترین بخش انتخاب رشته ماست. بدنه اصلی انتخاب رشته است و رشته محل های که در این قسمت قرار میگیرند شانس قبولی تا مرز ۸۰ % را باید داشته باشند. چیدمان رشته های در این قسمت حتما باید بر اساس خرد و علاقه توامان باشد.

نکته ششم:

بازه سوم ( کف قابل قبول )

این قسمت ضمانت شما باید باشد. طبیعی هست که هر چه در چیدمان رشته ها از بالا به پائین می آئیم علاقه ما کمتر می شود ولی این ما را مجاز به این نمی کند که در انتخاب های آخری کوتاهی کنیم یا با بی دقتی آن را انجام دهیم. در این قسمت باید تصور کنیم که اگر در تمام انتخاب های بالاتر خدای ناکرده قبول نشده باشیم در این قسمت رشته محلی برای قبولی در نظر گرفته باشیم. در غیر اینصورت پیامی که برای سازمان سنجش مخابره می کنید این است که من فقط این انتخاب هایی که نوشتم را می خواهم و اگر نشد یا یکسال دیگر درس می خوانم و کنکور می دهم یا اصلا قید درس را می زنم و سراغ کار دیگری می روم.

باتوجه به اینکه محرومیت رشته های روزانه هم برداشته شده و در صورتی که قبول بشوید و دانشگاه نروید و ثبت نام نکنید هیچ محرومیت یا محدودیتی متوجه شما نیست این فرصت بسیار خوبی است که حداقل یک قبولی داشته باشید و بعدا در زمانی بهتر برای دوباره خواندن یا ادامه مسیر از طریق دیگری فکر کنیم و تصمیم بگیریم.

نکته هفتم:

چیدمان رشته ها صرفا باید بر اساس علاقه مندی شخص باشد. ببینید شما قبلا بر اساس رتبه خودتان متوجه شده اید که چه اندازه محدودیت دارید یا دست شما چه مقدار باز است؟!

پس در این قسمت رشته های تحصیلی را ابتدا بر اساس علاقه و اطلاعاتی که دریافت کرده اید مرتب سازی کنید و سپس واحد های دانشگاهی که مورد نظر هستند را به آن اضافه کرده و به ترتیب مرتب نمایید.

بدیهی است که از انتخاب اول هر چه به پائین می آئیم می بایستی علاقه مندی ما کمتر بشود. اولویت ( بالا یا پائین ) نوشتن رشته ها، هیچ تاثیری در شانس قبولی شما ندارد.

نکته هشتم:

آیا دانشگاه های خاص یا رشته های خاص باید در اولویت خاصی درج شوند؟

خیر خاص بودن یک رشته یا دانشگاه به دلیل داشتن مصاحبه یا شرایط خاص پذیرش مثل مسائل مذهبی یا سلامت فیزیکی یا داشتن اندازه خاصی از وزن و قد در بعضی از رشته ها می باشد. و هیچ ارتباطی با اینکه در کدام اولویت نوشته شوند ندارند.

نکته نهم:

موقع خوانش انتخاب های کنکور سراسری در سازمان سنجش، افراد بر اساس رتبه به ترتیب پشت سر هم مرتب می شوند و بعد به ترتیب رتبه از انتخاب ۱ تا ۱۵۰ مورد بررسی و تعیین وضعیت قرار می گیرند . به این ترتیب تا ۱۵۰ امین انتخاب نفر اول کامل مورد بررسی قرار نگیرد انتخاب اول نفر دوم اصلا بررسی نمی شود.
این باعث می شود که هیچ کسی نتواند با بالا یا پائین کردن اولویت ها، از شانس یا مزیت خاصی برخوردار شود و افراد صرفا بر اساس نمره و تراز و رتبه ای که کسب کرده اند و اظهار علاقه مندی که نسبت به رشته محل ها داشته اند بررسی شوند.

پس با خیال راحت و البته آگاهانه و بر اساس اصول انتخاب رشته کنید.

نکته دهم:

اولین اولویتی که نمره شما با نمره رشته محل مورد نظر مطابقت داشته باشد، یعنی حد نصاب علمی لازم را کسب کرده باشید یا بالاتر باشید، همان جا روند انتخاب رشته شما متوقف می شود و آن کد رشته محل به عنوان قبولی قطعی شما استخراج و اعلام شده و انتخاب های بعدی از بین می روند. پس در چیدمان حواستان باشد که جوری بنویسید که اگر بصورت تصادفی دستتان را روی انتخاب ها گذاشتید، آن کد رشته محل را از همه اولویت های بالاتر کمتر و از همه اولویت های پائین تر بیشتر دوست داشته باشید.


روی لینک بزن و وبینار انتخاب رشته اصولی دانشگاه سراسری را ببین.

 

در نهایت برای همه شما عزیزان آرزومند بهترین ها از پروردگار بزرگ هستیم.

نظرات کاربران



دیدگاهتان را بنویسید

مطالب مرتبط