طرح مشاوره شاهین

| ظرفیت محدود!

تاب‌ آوری چیست؟ راهکارهای تقویت تاب‌ آوری کدامند؟

خواندن این مطلب
4 دقیقه

زمان میبرد!

تاب‌ آوری آن کیفیت روان‌شناختی است که به ما فرصت می‌دهد پس از تحمل دوره‌ای از ناملایمات و سختی‌ها در زندگی، دوباره دست بر زانوان خود گذاشته و با انعطاف‌پذیری بالا با مسائل زندگی روبرو شویم.


افراد تاب‌ آور و منعطف به‌جای اینکه اجازه دهند مشکلات و ناکامی‌های زندگی آن‌ها را دلسرد کرده و عزم و اراده‌شان را از بین ببرد، راهی برای غلبه بر چالش‌ها می‌یابند و سعی می‌کنند در مسیر بهبود عاطفی خویش و اهداف برنامه‌ریزی شده‌ی خود گام بردارند.

تاب‌ آوری قابل آموختن است یا ارثی ؟

طبق مطالعات انجام‌شده تاب‌ آوری هم ارثی است و هم قابل آموختن.

 

هر کودکی با ویژگی‌ها و استعداد‌های خاصی به این دنیا وارد می‌شود و به مرور زمان با سپری کردن روند رشد خود و روبرو شدن با تجربیات مختلف، میزانی از تاب‌ آوری و انعطاف‌ پذیری را در خود شکل می‌دهد.

 

در واقع با اینکه تاب‌آوری از فردی به فرد دیگر متفاوت است و هر فردی با ذخیره‌ی ژنتیکی متفاوتی از دیگران از این ویژگی بهره‌مند است، با این حال تاب‌آوری قابل رشد و ارتقا نیز می‌باشد.

 

تاب‌ آوری یک انتخاب است که می‌توان از طریق خروج از چرخه‌ی فکری منفی و تاًکید بر وجوه مثبت به هنگام رویارویی با موانع، آن را آموخت و تمرین کرد.

ویژگی‌های افراد با تاب‌ آوری بالا

۱_ داشتن منبع درونی کنترل

۲_ برخورداری از سبک زندگی سالم

۳_ داشتن هوش هیجانی بالا و مدیریت درست هیجانات و احساسات

۴_ جنگجو بودن به جای قربانی بودن

۵_ بهره‌مندی از دیدگاه مثبت نسبت به خود و توانایی‌هایشان

۶_ داشتن مهارت حل مسئله و قدرت تصمیم‌گیری

تاب آوری

راه‌های افزایش تاب‌آوری چیست؟

در اینجا می‌خواهیم بگوییم چگونه می‌توان در شرایط چالش‌برانگیز و بحرانی، ایستادگی کرد و بهترین تصمیم را گرفت؟ تا انتهای مقاله با ما همراه باشید.


۱. نسبت به تغییرات گشوده باشید.

اگر بتوانیم بپذیریم که هیچ چیز ثابت نمی ماند و همیشه ممکن است زندگی ما دچار بالا و پایین‌ها شود، در این صورت پذیرش سختی‌ها و رویارویی با آن‌ها آسان‌تر می‌شود.


همه ما بارها در زندگی با موانعی مواجه شده‌ایم، اگر باور داشته باشیم که توانایی انعطاف‌پذیری را داریم و با چالش‌ها با عزم و اطمینان مواجه شویم، می‌توانیم بر آنچه می‌خواهد ما را متوقف کند، غلبه کنیم.

۲. شناخت کاملی از خود داشته باشید.

یک لیست از نقاط ضعف و قوت خود تهیه کنید.

این لیست می‌تواند شامل ترس‌ها، ناتوانایی‌ها، مهارت‌ها، دستاوردها و به طور کامل نقاط قوت و ضعف شما شود.


وقتی باور داشته باشید که “می توانید”، در نتیجه توانایی خود را برای مواجهه با موقعیت، مقابله و حل و فصل بحران های خود افزایش می دهید.


داشتن اعتماد به توانایی خود برای مقابله با استرس های زندگی می تواند نقش مهمی در انعطاف پذیری داشته باشد.

۳. مثبت‌نگر باشید.

حتی در بحبوحه‌ی روزهای سخت، روزنه‌هایی وجود دارند که به ما نوید نور و امید می‌دهند. مواقعی وجود دارد که همه چیز خاکستری و تیره به نظر می رسد، اما امیدوار ماندن شما را در مسیر مثبت‌اندیشی نگه می‌دارد. 


در واقع مثبت اندیشی به معنای نادیده گرفتن مشکل و دست روی دست گذاشتن نیست، بلکه به معنای درک این موضوع است که شکست‌ها موقتی هستند و شما مهارت‌ها و توانایی‌های لازم برای مبارزه با چالش‌هایی که با آن‌ها روبرو هستید را دارید.

۴. ارتباطات شخصی قوی‌ ایجاد کنید.

 یک گروه از افراد حمایتگر و متعهد می‌تواند به شما برای عبور از چالش های زندگی، کمک بزرگی کند. داشتن افراد قابل اعتماد و دلسوز که همدلانه به شما گوش می دهند و کمک می کنند تا باری را از روی دوش خود بردارید، سرمایه‌ی بزرگی هستند.


افرادی که حامی شما هستند، شما را تشویق کرده، به شما اطمینان و قدرت می‌بخشند، در واقع به عنوان یک عامل محافظتی در مواقع بحران عمل می کنند.


در حالی که صرفاً صحبت کردن در مورد یک موقعیت با یک دوست، مشکلات شما را از بین نمی‌برد، حال به شما این امکان را می‌دهد تا احساسات خود را به اشتراک گذاشته، بازخورد مثبت دریافت کرده و راه‌حل‌های ممکن برای مشکلات خود را با داشتن چشم‌اندازی روشن‌تر بیابید.

۵. مراقب جسم و روح خود باشید.

استرس از نظر جسمی و روحی تأثیر فراوانی بر ما می گذارد. در زمان بحران افراد کمتر می‌خوابند، به تغذیه‌ی خود اهمیت کمتری می‌دهند و فعالیت فیزیکی‌شان نیز کم می‌شود. حفظ یک سبک زندگی سالم می تواند بدن شما را تقویت کرده و به ایجاد پایه ای قوی برای انعطاف پذیری و آرامش عاطفی کمک ‌کند. در واقع همانطور که سلامت روانی ما بر سلامتی جسمانی‌مان اثرگذار است، برای داشتن ذهن و روانی پویا نیز باید از سلامت جسمانی خود مراقب کرد.

۶. مهارت های حل مسئله را توسعه دهید.

هر زمان که با چالش جدیدی روبرو شدید، فهرستی سریع از راه های بالقوه ای که می توانید از آن طریق مشکل را حل کنید تهیه کنید. استراتژی های مختلف را آزمایش کنید و روی ایجاد یک راه منطقی برای حل مشکلات تمرکز کنید. با تمرین مهارت های حل مسئله به طور منظم، برای مدیریت کردن چالش‌های پیش رو آماده‌تر از همیشه خواهید بود.

در مسیر تاب آوری، صبور باشید..

تاب‌آوری و انعطاف‌پذیرتر شدن، نیاز به گذر زمان، صبر و تمرین دارد.

در واقع ترکیبی از عوامل شخصیتی و اتفاقات بیرونی بر نحوه‌ی برخورد ما با اتفاقات چالش‌برانگیز اثرگذار است.

 

اما چنانچه شما در این پروسه تحت استرس و افکار منفی شدیدی قرار می‌گیرید و کنترل اوضاع از دست شما خارج می‌شود، کمک گرفتن از یک متخصص می‌تواند برایتان کمک‌کننده باشد.

اگر این مقاله برای شما مفید بود، در قسمت دیدگاه‌ها نظراتتون رو برای ما بنویسید.

نظرات کاربران



دیدگاهتان را بنویسید

مطالب مرتبط