انتخاب رشته نهم به دهم یکی از مهمترین انتخابهایی هست که دانش آموز و خانوادهاش انجام میدن و حتی از انتخاب رشته کنکور سراسری و انتخاب رشته دانشگاه آزاد هم میتونه مهمتر باشه! اما چرا؟!
در طول زندگی مجبور به گرفتن تصمیمات مهم و سرنوشت سازی هستیم، انتخاب رشته نهم به دهم میتونه اولین تصمیم مهم شما در مسیر زندگی باشه، چون در واقع با این انتخاب آینده تحصیلی و کاری خودتون رو رقم میزنین و به همین منظور نباید از اون سرسری گذر کنین.
برای اینکه بتونین انتخاب آگاهانهتری داشته باشین، باید علاوه بر رشتههای انتخابی در سال نهم، شامل رشته ریاضی، رشته تجربی، رشته انسانی، رشته فنی و حرفه ای و رشته کاردانش،تمام رشتههای دانشگاهی مربوط به هر شاخه در دبیرستان رو هم بررسی کنید.
انتخاب رشته تحصیلی از پایه نهم به دهم مهمترین مرحله در مسیر تحصیلی دانشآموزان است.
انتخاب رشته باید با دقت و بر اساس علایق، استعدادها، و اهداف شخصی انجام شود.
در انتخاب رشته سال نهم شما میتونین وارد سه شاخه بشین، شاخه نظری (ریاضی و فیزیک، علوم تجربی، علوم انسانی)، شاخه فنی و حرفهای (هنر، صنعت، کشاورزی، مدیریت و خدمات) و شاخهی کاردانش (هنر، صنعت، کشاورزی و خدمات).
در ادامه به بررسی هر سه شاخه جداگانه میپردازیم، اما قبل از اون بهتره به عوامل موثر در انتخاب رشته نهم به دهم نگاهی بندازیم.
این فرآیند انتخاب رشته شاید برای بعضی از دانش آموزان بسیار استرسزا باشه و به همین دلیل نتونن درست فکر کنند یا تصمیم بگیرند.
والدین در این دوره باید سعی کنند با حمایت خود از میزان استرس و فشار روانی فرزندان کم کنند.
ممکنه بعضی از والدین با مقایسه کردن بچههای فامیل، و موفقیت آنها، فرزندانشون رو در فشار و استرس بیشتری قرار بدن، در صورتی که هر فرد علایق و استعداد منحصر به فرد خودش رو داره که اول باید آنها را شناخت.
برای شناخت استعداد و توانایی دانش آموزان علاوه بر انجام تستهای روانشناسی میتونیم از مشاوران ماهر کمک بگیریم.
مشاوران به دلیل داشتن سابقه کاری، داشتن دیدکلی و آگاهی نسبت به رشتهها، توانمندیهای لازم، آینده شغلی رشتهها، آگاه بودن نسبت به امکان ایجاد شغل و یا از بین رفتن بعضی از مشاغل در چند سال آینده، اقبال عمومی رشتهها در سال انتخاب رشته و در ارتباط بودن با دانشآموزان مختلف، بهتر میتونن دلسوزانه، آگاهانه و بیطرف به شما کمک کنند و مسیر درست رو به شما نشون بدن.
علاقه داشتن با استعداد داشتن در یک رشته متفاوت هست، در بعضی از رشتهها فقط داشتن علاقه مهم نیست.
فرض کنیم شما عاشق دکتر شدن باشین، اما نتونین در این رشته موفقیتی کسب کنید، رشته پزشکی در دوران تحصیل و کار بسیار سخت هست. شاید نتونید با بیمار ارتباط برقرار کنید، با شیفتهای شب به مشکل بخورین یا درک بعضی از مطالب براتون سخت باشه، پس در کنار علاقه در نظر گرفتن استعداد هم مهم هست.
البته برعکس این مسله هم وجود داره. شما استعداد فوقالعادهای در پزشک شدن دارین، اما به این رشته علاقه زیادی ندارین، شما در کار قطعا موفق خواهید بود اما حال خوب و رضایت درونی نخواهید داشت.
علاوه بر موارد بالا یعنی استعداد و علاقه، موارد دیگری مثل درک درست از تیپ شخصیتی، میزان انضباط فردی، تعهد به انجام کار، صبر و پشتکار میتونه در موفقیت شما تاثیرگذار باشه.
برای آشنایی بیشتر با تیپ شخصیتی خودتون، انجام تست شخصیت شناسی mbti رو به شما پیشنهاد میکنیم.
داشتن اطلاعات کافی و لازم در مورد هر رشته و بازار کارش در آینده به شما کمک زیادی میکنه.
شما الان فقط ظاهر یک رشته رو میبینین و از سختیها و چالشهای هر رشته بیخبر هستین. همچنین ممکنه یک رشته در ظاهر به درد نخور به نظر برسه، اما در واقعیت و در بازارکار بشه ازش درآمد خوبی کسب کرد. به همین دلیل اگر در مورد هر رشته به طور کامل اطلاعات داشته باشین تصمیم گیری براتون راحتتر خواهد بود.
برای آشنایی با رشته های دانشگاهی روی آن کلیک کنید.
بعد از انجام تحقیقات و مشورت، نوبت به انتخاب نهایی شما میرسد.
بعد از انتخاب رشته نهم، گام مهم و بعدی شما دریافت مشاوره و برنامه ریزی درسی برای سه سال پیش روی شماست.
شما باید برنامه ریزی تحصیلی خود را برای سالهای دهم تا دوازدهم انجام دهید و تا جای ممکن به اهدافتان پایبند باشید.
ما در مرکز زندگی برازنده من،
یادگیری و تحصیل در رشتهای که علاقه و استعداد دارید، ممکن است تجربهی لذتبخشی باشد و به شما کمک کند تا در آینده موفق تر باشید. همچنین، این تصمیم میتواند اساسی برای انتخاب حرفه و شغل شما در آینده باشد.