رشته تجربی جزء شاخه علوم نظری هست و بیشتر افرادی که وارد این رشته میشن به انسان، جانوران، گیاهان، بدن موجود زنده، علوم زیستی و آزمایشگاهی علاقه دارند.
پس اگه جزء این دسته افراد نیستین، اینجارو ترک کنید و مطالب مربوط به بقیه رشتهها رو بخونین.
تو رشته ریاضی – فیزیک برای ما دو درس ریاضی و فیزیک مهم هست، اما در رشته تجربی علاوه بر این دو درس، زیست شناسی و شیمی هم دروس مهمی هستن. پس کار بچههای تجربی یکم سختتر میشه.
باید توجه داشته باشین که صرفا فقط با حفظ کردن مطالب زیست شناسی نمیتونین به سوالات پاسخ بدین و حتما باید مطالب رو به طور مفهومی یاد بگیرین.
شما برای پذیرفته شدن در این رشته، علاوه بر داشتن علاقه باید یک سری شرایط و ملاکها رو هم داشته باشین.
هر یک از این ملاکها یک عدد به عنوان امتیاز داره، مجموع این امتیازها ۱۰۰ هست، و شما با توجه به بالاترین امتیاز در هر رشته میتونین وارد اون رشته بشین.
برای انتخاب رشته ۵ ملاک در نظر گرفته شده، که ۴ ملاک بین همه رشتهها شبیه و یک ملاک شرایط متفاوتی داره.
شرایط اختصاصی برای رشته علوم تجربی شامل موارد زیر هست و ۳۵ امتیاز رو به خودش اختصاص میده.
نظر دانش آموز: توجه به انتخاب و الویتبندی شما از بین شاخهها و رشتههای تحصیلی در دوره دوم متوسطه: ۱۰ امتیاز
نتایج آزمونهای مشاورهای: نتایج آزمونهای استعداد، رغبت، شخصیت و ارزشهای تحصیلی شغلی شما: ۳۰ امتیاز
نظر معلمان: توجه به نظر معلمان تمام دروس دوره اول متوسطه در تعیین اولویتهای انتخاب شاخه و رشته تحصیلی شما: ۱۰ امتیاز
نظر مشاور: بررسی تخصصی عملکرد تحصیلی دوره ابتدایی و متوسطه، نتایج آزمونها، نتایج عملکرد تحصیلی، مصاحبه و مشاوره با دانش آموز و والدینشون: ۱۰ امتیاز
نظر والدین: دریافت نظر والدین در انتخاب و اولویت بندی رشته فرزند خود: ۵ امتیاز
بیشتر رشتههای دانشگاهی شامل دو بخش ۱. پزشکی و پیراپزشکی، ۲. علوم پایه هست.
البته موقع انتخاب رشته شما میتونین رشتههای شناور رو هم انتخاب کنید.
شاید براتون سوال پیش بیاد که رشتههای شناور چی هست؟
رشتههای شناور کنکور، درواقع برخی رشتههای دانشگاهی هستند که شما میتونین از هر رشتهای که در دبیرستان تحصیل کردین (ریاضی، تجربی و انسانی)، انتخاب کنید، مثل مدیریتها، روانشناسی، حسابداری و … .
بیشتر بازارکار این رشته به مراکز درمانی و بیمارستانها محدود میشه، و شما میتونین در این مراکز مشغول به کار بشین. میزان گسترده بودن بازارکار هر رشته متفاوت هست، بعضی از رشتههای دانشگاهی بازارکار بهتری داره، و بعضیها ممکنه ورود بهش سختتر باشه.
بازارکار این رشته محدود هست اما نکته مهمی که وجود داره اینه که اگر کسی ایده بخصوص، صبر، پشتکار و خلاقیت داشته باشه میتونه در این رشتهها موفق بشه، چون امروزه یکی از بحرانهای کره زمین، محیط زیست و فراهم کردن خوراک اولیه عاری از عوامل بیماریزا و تهدیداتی مثل محصولات تراریخته برای انسان و دام هست. پس اگر شما ایده جدیدی ارائه بدین، میتونین در این زمینه پیشرفت چشمگیری داشته باشین.
زیست شناسی (۱)، شیمی (۱)، فیزیک (۱)، ریاضی (۱)، آزمایشگاه علوم تجربی (۱)، زبان انگلیسی (۱)، دین و زندگی (۱)، نگارش (۱)، فارسی (۱)، عربی و زبان قرآن (۱)، جغرافیای ایران، آزمایشگاه علوم تجربی (۱)، جغرافیای ایران، هنر، کارگاه کارآفرینی و تولید، آمادگی دفاعی، تفکر و سواد رسانهای.
زیست شناسی (۲)، شیمی (۲)، فیزیک (۲)، ریاضی (۲)، آزمایشگاه علوم تجربی (۱)، زمین شناسی، زبان انگلیسی (۲)، دین و زندگی (۲)، نگارش (۲)، فارسی (۲)، عربی و زبان قرآن (۲)، تاریخ معاصر ایران، آزمایشگاه علوم تجربی (۲)، زمین شناسی، انسان و محیط زیست.
زیست شناسی (۳)، شیمی (۳)، فیزیک (۳)، ریاضی و آمار (۳)، زبان انگلیسی (۳)، دین و زندگی (۳)، نگارش (۳)، فارسی (۳)، عربی و زبان قرآن (۳)، مدیریت خانواده و سبک زندگی، هویت اجتماعی، سلامت و بهداشت.
باید حافظه قوی داشته باشین و علاوه بر اون بتونین مفهوم مطالب رو خوب درک کنید، چون زیست شناسی برخلاف تصور عموم درس حفظی نیست، و شما با حفظ کردن مطالب نمیتونین از پس سوالات کنکور بربیاین. (بیاد تو کادر)
علاقه به دو درس زیست شناسی و شیمی خیلی مهمه، چون شما در آینده با این دو رشته خیلی سروکار دارین.
ریاضی و فیزیک در رشته تجربی خیلی مهمه، پس باید ریاضی قوی هم داشته باشین، علاوه بر اینها شما با درس زمین شناسی هم سروکار دارین، اما زمین شناسی از اهمیت کمتری نسبت به دروس دیگر برخورداره.
اگه از خون میترسین یا بدتون میاد، رشتههای پزشکی (به جز داروسازی) و بعضی از رشتههای پیراپزشکی ممکنه مناسب شما نباشه. پس از الان شاید بهتر باشه با جزئیات رشتههای دانشگاهی گروه تجربی آشنا بشین، تا با دید بازتری این گروه رو انتخاب کنید.
رشتههای پزشکی و پیراپزشکی به خاطر موقعیت کاری و تایید اجتماعی از وضعیت خوبی برخوردار هستند.
میتونین در این رشته درآمد بالایی داشته باشین.
در رشتههای پزشکی و پیراپزشکی ناشناختههای زیادی وجودی داره، مثل بیماریهای ناشناخته، درمانهای ناشناخته برای بعضی از بیماریها، شما با مطالعه و آزمایشهای مختلف میتونین این ناشناختهها رو حل کنید، و خدمت ارزشمندی به کل مردم دنیا ارائه بدین.
در قدیم به خاطر پیشرفت کم در دنیای پزشکی، درآمد پزشکان از طریق درمان بیماران و بیماریها بود، اما امروزه با توجه به پیشرفت، پزشکان و سایر افراد در این حوزه سعی دارن درآمدشون رو از طریق پیشگیری بیماری به دست بیارن، یعنی چی؟ یعنی شما به عنوان یک پزشک با مراجعه کننده خود دائما در ارتباط هستین، رژیم غذایی، وزن و … مراجعه کننده رو مرتب چک میکنید و مواردی رو تجویز میکنید، که چه کارهایی انجام بده تا بیمار نشه، در واقع شما از سلامت مردم کسب درآمد میکنید.
با توجه به نسبت مخاطب زیاد برای این رشته، بازارکار هست، اکثر افراد سعی میکنند تا در شهرهای بزرگ مشغول به کار بشن، اما شهرهای کوچیک رو نادیده میگیرن و به این علت ما با کمبود پزشک، پرستار، فیزیوتراپیست و … حاذق و ماهر، در اکثر شهرهای کشور مواجه هستیم.
پرمخاطبترین رشته در دبیرستان هست، درنتیجه تعداد شرکت کنندهها در آزمون سراسری زیاد، و قبولی سختتر هست.
اکثرا به رشته پزشکی علاقه دارند، و به دلیل کم بودن ظرفیت قبولی سختتر هست.
ورود به بازارکار و کسب درآمد نسبت به رشته ریاضی و فیزیک دیرتر اتفاق میوفته (به دلیل طولانیتر بودن دوره تحصیل و گذراندن ۲ سال طرح اجباری).
اگه فقط هدفتون پزشک شدنه، باید بدونین مسیر سختی رو پیش رو دارین، و از الان باید شروع به خوندن کنید، شاید در رشتههای ریاضی فیزیک و علوم انسانی بشه دو سال آخر جمع کرد و رتبه خوبی آورد، اما علوم تجربی این طور نیست.
رشتههای پزشکی و پیراپزشکی تایید و جایگاه اجتماعی بالایی داره، اما شما باید به این رشتهها علاقه داشته باشین، و توانایی ادامه دادن در دانشگاه رو هم داشته باشین. برای این رشتهها فقط علاقه کافی نیست. از افراد متخصص، مشاورین حرفهای، آدمهای موفقی که این مسیر رو رفتن راهنمایی بگیرین. اونا این مسیر رو تجربه کردن و بهتر میتونن راهنماتون باشن.