طرح مشاوره EDU GOLD

| ظرفیت محدود!

معرفی رشته باستان شناسی

خواندن این مطلب
6 دقیقه

زمان میبرد!

رشته‌ باستان‌ شناسی جزء رشته­‌های گروه هنر است. این رشته، یکی از رشته‌های مهم در علم باستان است که به مطالعه‌ی زندگی و فرهنگ قدما، جوامع و تمدن‌های پیشین می‌پردازد.

در این رشته، علاوه‌بر مطالعه و تحلیل تاریخی و فرهنگی این جوامع، به مطالعه‌ی آثار باستانی و ابزارهای آنان نیز پرداخته می‌شود.

در دوره‌ی تحصیلی باستان‌شناسی، شما با مطالعه‌ی تاریخ، زبان، فرهنگ و هنر جوامع گذشته آشنا می‌شوید.

علاوه‌بر‌این، به شیوه‌های مختلفِ مطالعه و تحلیل تاریخی و فرهنگی پرداخته و با مفاهیمی مانند باستان‌شناسی اجتماعی، باستان‌شناسی هنری و باستان‌شناسی سیاسی آشنا می‌شوید.

در ادامه به جزئیات بیشتری از این رشته می­‌پردازیم.

در این مقاله می‌خوانیم:

بازار کار و موقعیت شغلی رشته‌ی باستان‌شناسی

شما می‌­توانید بعد از فارغ­‌التحصیلی در حوزه‌های مختلفی مانند تحقیق و پژوهش، حفاظت و نگهداری از آثار باستانی، تدوین مستندات و کتب تاریخی، اداره‌ی موزه‌ها و زمینه‌های مرتبط با باستان‌شناسی فعالیت کنید.

چارت درسی دانشگاهی

چارت درسی دانشگاه­‌ها معمولاً مشترک است. با‌این‌حال، ممکن است در بعضی واحدهای دانشگاهی تفاوت جزئی وجود داشته باشد. حال این تفاوت می‌­تواند فقط در اسم، و محتوای درس یکسان باشد.

چارت درسی رشته‌ باستان‌ شناسی که برایتان آوردیم، برگرفته از چارت درسی این رشته در دانشگاه کاشان و به شرح زیر است:

مبانی انسان‌شناسیتاریخچه‌ی باستان‌شناسی در ایران و جهانتاریخچه‌ی اندیشه‌ی باستان‌شناسیمبانی باستان‌شناسیپیدایش و دگرگشت انسان
تاریخ علمبررسی اساطیر و باستان‌شناسی متون مقدسجغرافیای تاریخی ایرانزیست‌بوم‌شناسی فرهنگیروش تحقیق
باستان‌شناسی دوره‌ی پارینه‌سنگی ایرانباستان‌شناسی دوره‌ی نوسنگی ایرانباستان‌شناسی دوره‌ی مس‌سنگی ایرانباستان‌شناسی دوره‌ی مفرغ ایرانباستان‌شناسی دوره‌ی آهن ایران
باستان‌شناسی پیش از تاریخ بین‌النهرینباستان‌شناسی پیش از تاریخ جهانتمدن‌های آغازینباستان‌شناسی دوران تاریخی ایران ۱ و ۲ و ۳باستان‌شناسی بین‌النهرین در دوره‌ی تاریخی
خطوط و کتیبه‌های ایران باستان ۱ و ۲باستان‌شناسی دوران اسلامی ۱ و ۲ و ۳منابع و متون تاریخی دوران اسلامیسفال و کاشی‌کاری دوران اسلامیسکه‌شناسی
کاربرد آمار در باستان‌شناسیکاربرد علوم در باستان‌شناسینرم¬افزارهای کاربردی در باستان‌شناسینقشه‌خوانی و نقشه‌برداریباستان‌شناسی میدانی ۱ و ۲ و ۳
حفاظت و مرمت در باستان‌شناسی ۱ و ۲طراحی بنا ۱ و ۲سفال در باستان‌شناسی

دانشگاه‌­های پذیرنده‌ی رشته‌ی باستان‌شناسی

دانشگاه کاشاندانشگاه زابلدانشگاه هنر شیرازدانشگاه بوعلی سینا ـ همدان

نقاط قوت رشته‌ی باستان‌ شناسی

تنوع شغلی یکی از مزایای این رشته به شمار می‌رود.

شما می‌توانید به‌عنوان متخصص باستان‌شناسی در حوزه‌های مختلفی مانند موزه‌ها، مراکز تحقیقاتی، دفاتر حفاظت از آثار باستانی، سازمان‌های تبلیغی و توریستی، مؤسسات آموزشی و غیره کار کنید.

یکی دیگر از ویژگی‌های این رشته، بررسی تاریخ و فرهنگ گذشته است. این موضوع باعث می‌شود که شما فرصتی برای آشنایی با گذشته و تفکر و نگاهی متفاوت به تاریخ و فرهنگ را به دست آورید.

با توجه به این‌که در رشته‌ی باستان‌شناسی، بررسی و حفظ آثار باستانی و تاریخی مورد توجه قرار می‌گیرد، می‌توانید به‌عنوان متخصص حفاظت از میراث فرهنگی و تاریخی کشور خدمت کنید.

در این رشته علاوه‌بر بررسی تاریخ و فرهنگ گذشته، از دانش در حوزه‌های دیگری مانند علوم زمین، زیست‌شناسی و آناتومی نیز استفاده می‌شود که باعث ترکیب این رشته با علوم دیگر می‌شود.

نقاط ضعف رشته‌ی باستان‌ شناسی

به دلیل کمبود فرصت‌های شغلی در این زمینه، ممکن است برای پیداکردن شغلِ مناسب به مشکل بربخورید.

رشته‌ی باستان‌شناسی، رشته‌ای محبوب است و به همین دلیل رقابت برای ورود به دوره‌های تحصیلی و شغل‌های مرتبط بسیار بالاست.

برای انجام تحقیقات و پروژه‌های باستان‌شناسی، به منابع مالی و تجهیزات خاص نیاز است و این ممکن است برای برخی مشکل‌ساز باشد.

در برخی موارد، حقوق پایین کارمندان و پژوهشگران باستان‌شناسی ممکن است برای برخی افراد دلسردکننده باشد.

شاید بعضی از کارهای باستان‌شناسی، که شامل حرکت و کار با ابزارهای سنگین و پیچیده است، برخی افراد را دچار مشکلات فیزیکی کند.

دانشجویانی که قصد دارند در این رشته موفق شوند، نیاز به تلاش و پشتکار فراوان دارند. زیرا در این رشته، علاوه بر مطالعه‌ی تئوری، نیاز به پژوهش‌های بسیار است که این موضوع باعث بروز استرس در دانشجویان و فشار بر آن‌ها می‌شود.

توانایی­‌های لازم برای رشته‌ی باستان‌شناسی

توانایی تحلیل و بررسی دقیق اطلاعات:

شامل توانایی تفسیر نوشتارهای باستانی، تصاویر و شیوه‌­های تزئینی، ساختار ساختمان­‌ها و قطعات باستانی و موارد دیگر می­‌شود.

توانایی تفکر انتقادی:

آشنایی با دیدگاه‌­های جدید، تحلیل پدیده‌­های مختلف از دیدگاه‌های گوناگون و شناخت اصول باستانی از مهم­‌ترین توانایی‌­های لازم در این رشته هستند.

توانایی همکاری و هماهنگی با دیگران:

این مورد شامل توانایی برقراری ارتباط با دانشجویان و اساتید، همکاری در گروه‌­های کوچک و بزرگ، ارائه‌ی گزارش‌های مؤثر و سازنده و تبادل اطلاعات با همکاران می‌شود.

توانایی استفاده از فناوری اطلاعات:

شامل توانایی استفاده از نرم­‌افزارهای مختلف، دیتابیس‌ها و اطلاعات مرتبط با باستان‌شناسی برای بررسی داده­ های باستانی و تجزیه و تحلیل آن­‌هاست.

توانایی کار گروهی و فردی:

شامل توانایی همکاری با همکاران، اساتید و دانشجویان دیگر در پروژه­ های مختلف و انجام کارهای فردی است.

توانایی حل مسئله:

شامل توانایی بررسی و تجزیه و تحلیل مسائل باستان‌ شناسی و پیداکردن راه‌حل­ های مناسب برای آن­‌هاست.

ادامه تحصیل در رشته‌ی باستان‌شناسی

این رشته را می­‌توانید تا مقاطع کارشناسی‌ارشد و دکتری ادامه دهید.

گرایش­ های رشته‌ی باستان‌شناسی در کارشناسی‌ارشد و دکتری

براساس دفترچه‌ی انتخاب‌رشته‌ی سال ۱۴۰۲، باستان‌شناسی شامل ۳ گرایش در کارشناسی‌ارشد می‌شود که عبارت‌اند از:

پیش از تاریخ ایران، دوران تاریخی ایران، تمدن و فرهنگ اسلامي ايران و سرزمين‌­هاي ديگر.

و شامل ۳ گرایش در دکتری که عبارت‌اند از: پیش از تاریخ، دوران تاریخی و دوران اسلامی.

وضعیت اپلای برای رشته‌ی باستان‌شناسی

وضعیت اپلای در این رشته، در دانشگاه‌های مختلف وابسته به شرایط گوناگونی‌ست و به‌طورکلی، نمی‌توان به‌طور قطعی درباره‌ی آن صحبت کرد.

بااین‌حال، در برخی دانشگاه‌ها، این رشته از جمله رشته‌های پرطرفدار در حوزه‌های انسانی است و برخی دانشگاه‌ها هرساله تعداد زیادی داوطلب برای ورود به این رشته دارند. به همین دلیل، برای اپلای، نیاز است که شرایط و مدارک مورد نیاز هر دانشگاه را به‌دقت بررسی و مطابق با آن‌ها اقدام به ثبت‌نام و ارسال مدارک کنید.

تیپ‌های شخصیتی مناسب رشته باستان شناسی

طبق آزمون MBTI و شخصیت‌شناسی این آزمون، ۱ تیپ شخصیت مناسب این رشته است:

INTP (مهندس):

 از جمله ویژگی­ های این شخصیت: درون‌گرا، شمی، فکری، ملاحظه‌کننده، اهل نظریه و تئوری، تحلیل‌گر، آینده ­نگر، خلاق و مبتکر است.

حرف آخر

قبل از انتخاب‌رشته و قبل از ورود به هر رشته‌­ای خوب فکر کنید. با افرادی که قبل از شما این مسیر را طی کرده­‌اند صحبت و از تجربه­‌هایشان استفاده کنید.

همچنین از راهنمایی‌­های مشاوران ماهر و متخصص در این زمینه بهره ببرید.

انتخاب‌رشته مهم­ترین تصمیم شما در زندگی ا­ست.

نباید فقط به لحظه‌­ای که در آن قرار دارید فکر کنید و تصمیم بگیرید، به چهار سال بعد خود نگاه کرده و تصور کنید با این انتخاب در کجا قرار خواهید گرفت.

نظرات کاربران



دیدگاهتان را بنویسید

مطالب مرتبط