طرح مشاوره شاهین

| ظرفیت محدود!

همه چیز درمورد دانشگاه فرهنگیان

خواندن این مطلب
24 دقیقه

زمان میبرد!

یکی از دانشگاه‌های پرطرفدار در ایران، دانشگاه فرهنگیان است که به خاطر شرایط ویژه استخدامی متقاضیان زیادی دارد. در گذشته واحدهای تربیت معلم در شهرهای مختلف افراد علاقه‌مند به شغل معلمی را جذب می‌کردند و آموزش می‌دادند. اما با تجمیع کلیه واحدهای آموزشی تربیت معلم در سراسر کشور، دانشگاه فرهنگیان تاسیس شد. در ادامه بیشتر در مورد این دانشگاه، شرایط ثبت نام و تحصیل در آن با شما صحبت خواهیم کرد.

دانشگاه فرهنگیان چیست؟

معلمی یکی از شغل‌های خاص با شرایط ویژه است که ارتباط زیادی با توان یادگیری و استعداد افراد دارد. به همین منظور وزارت علوم، تحقیقات و فناوری با همکاری وزارت آموزش و پرورش، دانشگاهی ویژه برای پرورش معلمان کشور تاسیس کرد.

در ابتدا پذیرش دانشجویان در این دانشگاه از طریق شرکت در کنکور سراسری انجام می‌شد. اما امسال برای اولین بار با تصویب مجلس شورای اسلامی، آزمون اختصاصی دانشگاه فرهنگیان به صورت مجزا برگزار شد. متقاضیان با کسب حد نصاب آزمون کتبی و مصاحبه اجازه تحصیل در این دانشگاه راه پیدا می‌کنند.

دانشگاه فرهنگیان که قبلا با واحدهای مختلف تربیت معلم شناخته می‌شد، مرکز تربیت، توانمندسازی و تامین نیروی انسانی مورد نیاز وزارت آموزش و پرورش است. این دانشگاه پس از تجمیع مراکز تربیت معلم در سال ۱۳۹۰ تاسیس شد. این دانشگاه در حال حاضر ۹۸ واحد دانشگاهی دارد که در قالب ۳۴ دانشکده و ۶۴ پردیس دانشگاهی فعالیت دارد.

دانشگاه فرهنگیان زیر نظر کجاست؟

تا سال ۱۳۸۹ این دانشگاه زیر نظر وزارت علوم بود ولی از سال ۸۹ به بعد دانشگاه فرهنگیان، دانشگاهی وابسته به وزارت آموزش و پرورش بوده و به صورت هیت امنایی اداره می‌شود.

مزایا و معایب دانشگاه فرهنگیان

مزایا

تحصیل در این دانشگاه مزایای زیادی دارد که در ادامه مهم‌ترین مزایای آن را به شما می‌گوییم:

  • استخدام دانشجویان

این دانشگاه دانشجویانی را که دوره کارآموزی خود را با موفقیت گذرانده باشند، استخدام می‌کند. برای استخدام در آموزش و پرورش از طریق دانشگاه فرهنگیان، باید علاوه بر نمره برتر بودن در طول تحصیل، دوره کاراموزی موفقی داشته باشید.

  • تحصیل رایگان به همراه حقوق

دانشجویان این دانشگاه علاوه بر این که تحصیل خود را به صورت رایگان سپری می‌کنند، حقوق و مزایای کارمندی هم دارند.

  • بهره مندی دانشجویان دانشگاه فرهنگیان از بیمه خدمات درمانی
  • معافیت دانشجویان پسر در دانشگاه فرهنگیان

معایب

تحصیل در این دانشگاه علاوه بر مزایایی که گفتیم معایبی نیز دارد. البته معایب تجصیل در این دانشگاه به خاطر مزایای زیادی که دارد، قابل چشم پوشی است. از جمله مواردی که می‌توان به عنوان معایب تحصیل در دانشگاه فرهنگیان نام برد، عبارت‌اند از:

  • تعهد خدمت اجباری به مدت ۸ سال
  • وجود تفکیک جنسیتی دانشجویان خانم و آقا
  • قوانین مربوط به پوشش برای خانم‌ها و آقایان در این دانشگاه وجود دارد که همه دانشجویان ملزم به رعایت آن‌ها هستند.
  • کسر از حقوق استفاده از خدمات خوابگاهی، غذا و … از دانشجویان
  • پایین بودن میزان درآمد فارغ التحصیلان این دانشگاه نسبت به اکثریت مشاغل

·   نامناسب بودن شرایط خوابگاه در برخی از واحدهای آموزشی این دانشگاه

حقوق و بیمه دانشگاه فرهنگیان

یکی از مهم‌ترین مزایای قبولی و تحصیل در این دانشگاه، بهره‌ مندی از حقوق و بیمه معلمی است. دانشجویان از روز اول ورود به دانشگاه فرهنگیان حقوق دریافت می‌کنند. نکته دیگر در مورد این دانشگاه، دریافت حقوق در ۳ ماهه تابستان است. البته مبلغ حقوق در تابستان مثل دیگر ماه‌ها با توجه به محل خدمت و مدرک تحصیلی دانشجویان متفاوت خواهد بود.

البته در فصل تابستان دانشجویان فقط کسری حقوق برای هزین ه‌های اداری خود دارند. بنابراین مبالغ مربوط به هزینه خوابگاه و غذا از حقوق‌شان کسر نخواهد شد. پیش بینی می‌شود که حقوق دانشجویان دانشگاه فرهنگیان در سال ۱۴۰۳، ۷ میلیون و ۵۰۰ هزار تومان برای ماه‌ها غیر تعطیل و ۸ میلیون برای ایام تابستان باشد. دانشجویان دانشگاه فرهنگیان از بدو ورودشان به این دانشگاه، از بیمه خدمات درمانی بهره‌مند می‌شوند. همچنین معلمان پس از بازنشستگی نیز از خدمات ویژه بیمه تکمیلی درمان طلایی استفاده می‌کنند.

تعهد خدمت فرهنگیان

اگر متقاضی تحصیل در این دانشگاه باشید، احتمالا در مورد تعهد خدمت فرهنگیان چیزهایی شنیده‌اید. تعهد خدمت فرهنگیان یعنی پس از اتمام دوران تحصیل موظف هستید به میزان سال‌های درج  شده در تعهدنامه برای وزارت آموزش و پرورش کار کنید.

تعهد خدمت دانشجویان دانشگاه فرهنگیان دو برابر تعداد سال‌های تحصیل‌شان یعنی ۸ سال است. در صورتی که به هر دلیل بعد از اتمام تحصیل‌تان قصد خدمت نداشته باشید، باید مبلغ ۲۰ میلیون تومان بابت خرید تعهد خدمت خود بپردازید.

شرایط پذیرش دانشگاه فرهنگیان

وزارت آموزش و پرورش به منظور تامین نیروی انسانی، اکثر معلمان مورد نیاز خود را از دانشجویان دانشگاه فرهنگیان انتخاب می‌کند. داوطلبان در صورتی که شرایط عمومی و اختصاصی موجود در دفترچه آزمون این دانشگاه را داشته باشند، می‌توانند در آن تحصیل کنند. در ادامه هر یک از شرایط عمومی و اختصاصی مندرج در دفترچه دانشگاه فرهنگیان را برای شما توضیح می‌دهیم.

شرایط عمومی پذیرش دانشگاه فرهنگیان

شرایط عمومی پذیرش در دانشگاه فرهنگیان به شرح زیر است:

  • داشتن تابعیت ایرانی
  • معتقد بودن به دین اسلام یا یکی از ادیان معرفی شده در قانون جمهوری اسلامی ایران
  • التزام قلبی و عملی به قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران
  • نداشتن سوء سابقه محکومیت‌های جزایی کیفری
  • داشتن سلامت کامل جسمی و روحی که از طریق معاینات پزشکی و انجام مصاحبه تخصصی بررسی می‌شود.( در ادامه به بررسی جزئیات سلامت جسمی می‌پردازیم)
  • عدم اعتیاد به مصرف دخانیات، مواد مخدر و الکل
  • خوش رفتار بودن و حسن شهرت متناسب با مقام معلمی

شرایط اختصاصی پذیرش دانشگاه فرهنگیان

علاوه بر شرایط عمومی، تحصیل در دانشگاه فرهنگیان دارای شرایط اختصاصی نیز هست. در ادامه این دسته از شرایط را بیان می‌کنیم:

  • سن متقاضیان انتخاب رشته دانشگاه فرهنگیان باید حداکثر ۲۴ سال تمام باشد.
  • داوطلبان باید در دوره دوم متوسطه حداقل معدل ۱۴ را کسب کرده باشند.
  • اولویت با داوطلبانی است که بومی کد رشته محل انتخابی دانشگاه فرهنگیان باشند.
  • حداقل نمره علمی کتبی داوطلبان برای انتخاب رشته این دانشگاه ۶۰۰۰ است.
  • داوطلبان باید در مرحله مصاحبه اختصاصی و بررسی صلاحیت‌های عمومی، حد نصاب را کسب کنند.

لازم به ذکر است که شرایط قبولی داوطلبان رسمی و پیمانی آموزش و پرورش در دانشگاه فرهنگیان نسبت به داوطلبان پایه دوازدهم متوسطه متفاوت است. متقاضیانی که جزو پرسنل پیمانی آموزش و پرورش هستند، باید شرایط زیر را داشته باشند:

  •   گرفتن حکم کارگزینی رسمی یا پیمانی آموزش و پرورش برای ثبت نام در دانشگاه فرهنگیان
  •   عدم اشتغال به تحصیل متقاضی در هر یک از دوره‌های کاردانی، کارشناسی و مقاطع بالاتر در مراکز آموزش عالی دولتی و غیر دولتی
  •   اخذ فرم معلم مبنی بر موافقت کتبی اداره آموزش و پرورش محل خدمت با ادامه تحصیل شاغلین رسمی و پیمانی

شرایط جسمانی لازم برای پذیرش در دانشگاه فرهنگیان

برای پذیرش در دانشگاه فرهنگیان برخورداري از سلامت كامل تن و روان و شرايط مناسب جسماني براي حسن انجام وظيفه معلمي با تأييد پزشك معتمد واجد شرايط آموزش و پرورش با ملاك‌ها و معيارهاي زیر الزامي است:

۱- توانايي و مهارت گفتاري : توانايي رعايت مخارج تمام حروف و اداي كلمات و عبارات، به‌طور كامل و صحيح و نداشتن

لكنت زبان به هر ميزان.

۲-قدرت بينايي: قدرت ديد هر چشم حداقل پنج‌دهم يا هر دو چشم بدون عينك و لنز،(حداقل ده بيستم) و نداشتن كوررنگي وانحراف چشم.

۳-قدرت شنوايي: توانايي شنيدن صداها و اصوات معمولي، نداشتن نقص شنوايي (كم شنوايي داوطلب نبايد بيش از  ۳۰دسيبل باشد.)

۴- قد، وزن: حداقل قد لازم براي داوطلبان رشته آموزش تربيت‌بدني، مطابق ضوابط مربوط به داوطلبان ورود به رشته علوم ورزشي دانشگاه‌ها و مؤسسات آموزش عالي است. با این حال حداقل قد برای آقایان ۱۶۰ سانتی متر و برای خانم‌ها ۱۵۵ سانتی‌متر باید باشد.

۵- تغيير شكل مادرزادي يا اكتسابي اندام‍‌ها و نداشتن كراهت منظر در اثر سوختگي، سوانح يا ديگر عوامل در صورت يا

قسمت‌هاي ظاهري و نمايان بدن.

۶-نداشتن نقص عضو مشهود و موثر درانجام وظايف حرفهاي معلمي براساس تشخيص پزشك معتمد واجدشرايط .

۷-عدم ابتلا به بيماري هاي مزمن و صعب‌العلاج از قبيل ديابت- سيروز كبدي- آسم- نارسايي كليه- بيماري هاي قلبي-

اسكروز آن پلاك- پاركينسون و بيماري‌هاي خوني نظير لوسمي- كم خوني شديد مقاوم به درمان، تالاسمي ماژور و هرنوع بيماري شناخته شده موثر درانجام وظايف معلمي به تشخيص پزشك معتمد واجد شرايط.

چه کسانی شرایط ثبت نام در کنکور فرهنگیان را ندارند؟

دانشگاه فرهنگیان در هر سال شرایط انتخاب رشته این دانشگاه را برای داوطلبان در دفترچه انتخاب رشته اعلام می‌کند. در این میان محدودیت‌هایی برای انتخاب رشته‌های این دانشگاه وجود دارد که در ادامه آن‌ها را بیان می‌کنیم.

معلمان حق التدریسی و آموزش یاران پیمانی مشغول در نهضت سوادآموزی در صورت قبولی در رشته‌های ویژه فرهنگیان، اجازه تحصیل پیدا نخواهند کرد. در واقع این افراد قبولی‌شان در هر یک از رشته‌های مربوط به فرهنگیان شاغل رسمی و پیمانی، کان لم یکن تلقی خواهد شد.

علاوه بر این دانشجویانی که در دانشگاه فرهنگیان یا تربیت دبیر شهید رجایی تحصیل می‌کنند نیز اجازه انتخاب رشته از رشته‌های این دانشگاه را ندارند. افراد دارای مدرک تحصیلی کارشناسی و بالاتر و دانشجویان بورسیه شده و دارای تعهد به دیگر دستگاه‌های اجرایی نمی‌توانند این دانشگاه را انتخاب کنند.

مراحل و نحوه پذیرش دانشگاه فرهنگیان

شرط قبولی داوطلبان برای تحصیل در دانشگاه فرهنگیان، کسب حد نصاب نمره علمی و همچنین مصاحبه حضوری است. در واقع نمره کل داوطلبان با توجه به سوابق تحصیلی، درصد داوطلب در دروس مختلف و مصاحبه محاسبه می‌شود.

بنابراین افرادی موفق به ثبت نام و تحصیل در این دانشگاه می‌شوند که در هر سه بخش مذکور، نمره قابل قبولی را  کسب کرده باشند. تاثیر نمرات هر یک از این موارد در سال‌های مختلف با هم تفاوت دارد. در ادامه میزان درصد مورد نیاز هر کدام را به شما می‌گوییم:

–        سوابق تحصیلی مربوط به پایه دوازدهم ۵۰ درصد

–        نتیجه آزمون سراسری اردیبهشت ( نوبت اول ) یا تیر ( نوبت دوم )  ۱۵ درصد

–        آزمون اختصاصی تربیت معلم ۱۰ درصد

–        شایستگی‌های عمومی و اختصاصی ( مصاحبه )  ۲۵ درصد

نکته مهمی که در مورد نحوه پذیرش دانشگاه فرهنگیان باید بدانید این است که دعوت به مصاحبه، لزوما دلیلی بر قبول شدن نیست. چرا که ممکن است فردی با رتبه بسیار خوب، حد نصاب مصاحبه حضوری را به دست نیاورد و قبول نشود.

علاوه بر این تعداد متقاضیان نسبت به ظرفیت واحد دانشگاه فرهنگیان مربوطه، عامل مهمی در قبولی در این دانشگاه به حساب می‌آید. مثلا در شهری که ۵ نفر برای معلمی ریاضی ظرفیت دارد، اگر متقاضیان بسیار زیاد باشند، ممکن است افراد زیادی با رتبه عالی پذیرفته نشوند.

ثبت نام کنکور فرهنگیان

داوطلبان علاقه‌مند به تحصیل در این دانشگاه، کافی است طبق زمان‌بندی سازمان سنجش و آموزش کشور به سایت این مرکز مراجعه کنند. در زمان‌بندی مورد نظر باید به سایت سنجش مراجعه کنید و پس از خرید کارت اعتباری، مدارک خود را بارگزاری نمایید.

ثبت نام در آزمون اختصاصی دانشگاه فرهنگیان ۱۴۰۳ همزمان با ثبت نام کنکور سراسری انجام می‌شود. برای شرکت در کنکور تربیت معلم نوبت اول کنکور، داوطلبان از تاریخ ۵ تا ۱۵ ام آذرماه ۱۴۰۲ ثبت نام خود را انجام دادند. نکته مهم در مورد ثبت نام در آزمون این دانشگاه فعال کردن تیک مربوطه در زمان ثبت نام کنکور سراسری است.

جدیدترین تغییرات کنکور فرهنگیان ۱۴۰۳

در سال‌های گذشته متقاضیان دانشگاه فرهنگیان از طریق انتخاب رشته آزمون سراسری پذیرش می‌شدند. اما امسال با تصویب شورای اسلامی، پذیرش در این دانشگاه به شکل متفاوتی صورت گرفت. برگزاری آزمون تخصصی فرهنگیان به صورت مجزا، از بزرگ‌ترین و جدیدترین تغییرات امسال بوده است. علاوه بر این تصویب شد که داوطلبان در صورت شرایطی خاص، بتوانند بدون شرکت در این آزمون تخصصی در دانشگاه فرهنگیان تحصیل کنند. این شرایط عبارتند از:

  • نخبگان علمی و استعداد درخشان
  • نفرات برگزیده در مسابقات ورزشی، فرهنگی و هنری
  • حافظان ۱۰، ۱۵ و ۲۰ جزء قرآن کریم و حافظان کل
  • فعالان مورد تایید تشکل‌های دانش آموزی
  • داوطلبان رتبه برتر کنکور با رتبه‌های زیر ۱۰۰۰

زمان برگزاری کنکور فرهنگیان

کنکور اختصاصی دانشگاه فرهنگیان فقط یک بار در سال و آن هم در اردیبهشت ماه و با کنکور سراسری برگزار می‌شود. شاید بگویید چگونه همزمان می‌توان در دو آزمون شرکت کرد؟! قضیه این است که هر داوطلب در ابتدا سوالات تخصصی رشته خود را پاسخ می‌دهد و سپس دفترچه اختصاصی آزمون فرهنگیان را دریافت می‌کند. در ادامه محتوای دفترچه اختصاصی آزمون دانشگاه فرهنگیان را با هم بررسی خواهیم کرد.

محتوای دفترچه اختصاصی فرهنگیان

با مجزا شدن آزمون ورودی دانشگاه فرهنگیان، محتوای آن دست‌خوش تغییراتی جدی شد. دفترچه اختصاصی آزمون فرهنگیان حاوی سه درس فرهنگ و تمدن ایرانی-اسلامی، هوش و استعداد تحصیلی و تعلیم و تربیت اسلامی است. هر یک از این دروس ضرایب متفاوتی دارند که در ادامه ضرایب تاثیر هر کدام را بیان می‌کنیم:

  • فرهنگ و تمدن ایرانی-اسلامی با ضریب ۲ (طبق آخرین تغییرات اعمال شده توسط سازمان سنجش این منبع حذف شده)
  • هوش و استعداد معلمی با ضریب ۳
  • تعلیم و تربیت اسلامی با ضریب ۲ که این درس دو منابع این درس به شرح ذیل است:

۱- سه فصل اول کتاب «مهارت معلمی» استاد محسن قرائتی

۲- کتاب دین و زندگی پایه دهم و یازدهم به این صورت که :

داوطلبان گروه رياضی و فيزيک، علوم تجربی و فنی و حرفه ‌ای/کاردانش

دين و زندگی پايه دهمبخش دوم ( از درس هشتم تا درس دوازدهم)ص ۹۸ الی ص۱۵۲
دین و زندگی پایه یازدهمبخش دوم (از درس یازدهم تا درس دوازدهم)ص ۱۳۴ الی ص ۱۵۸

داوطلبان گروه علوم انسانی

دين و زندگی پايه دهمبخش دوم ( از درس نهم تا درس چهاردهم)ص ۹۶ الی ص ۱۵۸
دین و زندگی پایه یازدهمبخش دوم (از درس شانزدهم تا درس هجدهم)ص ۱۹۶ الی ص ۲۳۰

بودجه بندی و منابع کنکور فرهنگیان ۱۴۰۳

بودجه بندی منابع تخصصی برای شرکت در کنکور فرهنگیان به شرح زیر است:

  • استعداد تحصیلی تالیف دکتر مسیح خواه، انتشارات فرهنگ
  • مبانی نظری تحول بنیادین در نظام تعلیم و تربیت رسمی- عمومی جمهوری اسلامی
  • خدمات متقابل ایران و اسلام تالیف شهید مطهری، انتشارات صدرا – مروری بر دستاوردهای چهل ساله انقلاب اسلامی

مصاحبه کنکور فرهنگیان

مصاحبه دانشگاه فرهنگیان اکثرا شامل سوالات علمی، اعتقادی، سیاسی و همچنین بررسی سلامت جسم و روان افراد است. البته یکی از سوالاتی که حتما از متقاضی پرسیده می‌شود، انگیزه او از تحصیل در دانشگاه‌های فرهنگیان است.

در سال ۱۴۰۳ بخش بازی و بحث گروهی نیز به مصاحبه افزوده شده است. در واقع داوطلب باید توانایی توضیح علاقه و انگیزه خود از شغل معلمی را داشته باشد. موارد دیگری که در مصاحبه دانشگاه فرهنگیان ارزیابی و بررسی می‌شود به شرح زیر است:

  • سلامت در گفتار و نداشتن لکنت زبان
  • قدرت بینایی برای مجموع دو چشم ۱۰ از ۲۰ بدون عینک و ۱۰ از ۱۰ با عینک
  • بررسی قد و وزن که در رشته تربیت بدنی و علوم ورزشی حداقل قد برای آقایان ۱۶۰ سانتی متر و برای خانم‌ها ۱۵۵ سانتی‌متر باید باشد.
  • عدم نقص عضو مشهود
  • مبتلا نبودن به بیماری‌های صعب العلاج و حاد
  • قدرت تعامل کافی با دیگران
  • آشنایی با تعالیم دینی و قرآنی
  • آراسته بودن و پوشیدن لباس متناسب با مقام و منزلت معلم

سوالات مصاحبه کنکور فرهنگیان

پس از کسب حد نصاب نمره کتبی از آزمون دانشگاه فرهنگیان، این دانشگاه از شما برای انجام مصاحبه دعوت به عمل می‌آورد. سوالاتی که در جلسه مصاحبه پرسیده می‌شود، معمولا مشابه سال‌های قبل است. بنابراین با یک جستجوی ساده، می‌توانید یک ذهنیت کلی در مورد سوالات آن پیدا کنید. علاوه بر این می‌توانید از خدمات مشاوره‌ای مراکز مشاوره تحصیلی متخصص در رشته‌های فرهنگیان استفاده نمایید.

انتخاب رشته دانشگاه فرهنگیان

پس از اعلام نتایج اولیه کنکور، می‌بایست درصدها و نمرات خود را برای انتخاب رشته دانشگاه فرهنگیان بررسی کنید. پیشنهاد می‌کنیم ابتدا کارنامه قبولی سال‌های گذشته این دانشگاه در رشته خودتان را بررسی کنید. با انجام این کار به صورت حدودی متوجه احتمال قبولی‌تان در رشته مورد نظر خواهید شد.

اگر می‌خواهید خیالتان بابت انتخاب رشته راحت باشد، پیشنهاد می‌کنیم از پذیرفته شدگان سال قبل این دانشگاه بپرسید. همچنین  یا از خدمات مراکز مشاوره تحصیلی معتبر استفاده کنید.

لیست رشته‌های دانشگاه فرهنگیان

گروه‌های نظری ریاضی، انسانی و تجربی، زبان و هنر رشته‌های مختلفی در دانشگاه فرهنگیان دارند. همچنین داوطلبان می‌بایست علاوه بر رشته‌های تخصصی این دانشگاه، دفترچه ثبت نام کنکور سراسری را با دقت مطالعه کنند. در ادامه رشته‌های تحصیلی هر یک از گروه‌های آزمایشی دانشگاه فرهنگیان را به همراه لیست رشته محل‌های آن‌ها توضیح می‌دهیم:

گروه آزمایشی

لیست رشته‌های ارائه شده در دانشگاه فرهنگیان

ریاضی و فیزیکآموزش ابتدایی، آموزش تربيت بدنی، آموزش رياضی، آموزش فيزيک، آموزش دانش آموزان با نيازهای ويژه
علوم تجربیآموزش تربيت بدنی، آموزش ابتدايی، آموزش زيست شناسی، آموزش علوم تجربی، آموزش شيمی، آموزش دانش آموزان با نيازهای ويژه
علوم انسانیآموزش الهيات، آموزش ابتدايی، آموزش تاريخ، آموزش زبان عربی، آموزش تربيت بدنی، آموزش جغرافيا، آموزش علوم اجتماعی، آموزش زبان و ادبيات فارسی، آموزش دانش آموزان با نيازهای ويژه، آموزش مشاوره و راهنمايی
هنرآموزش ارتباط تصویری، آموزش هنر
زبانآموزش زبان انگلیسی

رتبه‌های قبولی برای دانشگاه فرهنگیان

تعداد داوطلبان سه شاخه نظری تفاوت زیادی با هم دارند. بنابراین رتبه قبولی افراد در دانشگاه فرهنگیان از هر یک از این رشته‌ها با هم فرق دارد. مثلا رقابت دانش آموزان در رشته انسانی و تجربی بسیار بیشتر از داوطلبان رشته ریاضی و فیزیک است. مثلا کسی که از رشته تجربی یا انسانی بخواهد وارد این دانشگاه شود، باید رتبه بهتری نسبت به متقاضی آن از رشته ریاضی کسب کند.

بهترین راه برای این که بدانید آیا در یکی از رشته‌های دانشگاه فرهنگیان قبول می‌شوید یا خیر، بررسی کارنامه‌های قبولی سال‌های گذشته است. علاوه بر این می‌توانید با افراد خبره و مشاوران متخصص در انتخاب رشته مشورت کنید.

یکی از معتبرترین مراکز مشاوره تحصیلی در ایران، مرکز زندگی برازنده من است که سال‌ها در زمینه انتخاب رشته دانشگاه‌های سراسری و آزاد فعالیت دارد. این موسسه با به کارگیری مشاوران متخصص و کاربلد، راهگشای دانش آموزان بسیار زیادی در این سال‌ها بوده است. برای دریافت مشاوره تخصصی برای انتخاب رشته اصولی با شماره ۲۲۸۶۱۴۰۴-۰۲۱ تماس بگیرید. همچنین شما می‌توانید با مراجعه به سایت این مرکز مشاوره، سوالات خود را به صورت آنلاین بپرسید.

بومی گزینی دانشگاه فرهنگیان

بومی گزینی دانشگاه فرهنگیان یکی از مهم‌ترین شرایط تحصیل در این دانشگاه است. این شرایط زمانی اجرا می‌شود که رشته مورد نظر در اکثر دانشگاه‌های کشور تدریس شود و نیاز به متخصصین آن در استان‌ها وجود داشته باشد. بنابراین داوطلبان برای رشته‌های بومی می‌بایست رشته محل‌های شهرستان‌های بومی خود را انتخاب کنند.

در پذیرش دانشجویان در رشته‌های بومی، ۸۰ درصد ظرفیت رشته‌ها به داوطلبان بومی آن منطقه اختصاص پیدا می‌کند. گزینش بومی به سه صورت ناحیه‌ای، قطبی و استانی انجام می‌شود.در گزینش نوع بومی استانی، داوطلبان بومی همان استان به دو صورت پذیرش خواهند شد. در مدل اول انحصارا برای یک یا چند شهر خاص ظرفیت تخصیص پیدا می کند که در این صورت سایر داوطلبان بومی استان هم حق استفاده از آن ظرفیت را نخواهند داشت، مگر اینکه ظرفیت خالی بماند. در حالت دوم بعضی شهرستان ها نسبت به برخی دیگر اولویت دارند، در این حالت شهرستان هایی که تحت عنوان اولویت ذکر شده اند، شانس قبولی بیشتری نسبت به سایرین خواهند داشت. در گزینش نوع بومی ناحیه‌ای، چند استان کنار هم یک ناحیه را تشکیل می‌دهند و رشته مورد نظر در یکی از آن‌ها ارائه می‌شود. در گزینش بومی قطبی، رشته‌ها در یک ناحیه از چند ناحیه کنار هم ارائه می‌شود. اما در گزینش نوع کشوری، رشته‌ها  فقط در چند دانشگاه در سطح کشور ارائه می‌شود. در این حالت داوطلبان از سراسر کشور مجاز به انتخاب این رشته‌ها خواهند بود. 

شرایط تغییر رشته و انتقال محل تحصیل:

با توجه به شرايط‌خاص پذيرش دانشجو متعهد خدمت به وزارت آموزش و پرورش در دانشگاه فرهنگيان، تغييررشته وگرايش،

تغيير اولويت انتخابي، تغيير دوره تحصيلي، انتقال و جابه‌جايي در بين دانشگاه‌ها و بالعكس دربدو ورود و يا در طول تحصيل ممنوع و تحت هيچ شرايطي امكان‌پذير نخواهد بود. درضمن چنانچه دانشجويي تحت هرشرايطي در دوره كارداني متوقف شود به علت عدم نياز به خدمات آنان درآموزش و پرورش، جذب و استخدام آنان امكان‌پذير نخواهد بود.

شرایط انتقالی محل خدمت :

تغییر محل خدمت برای دانشجویان دانشگاه فرهنگیان در زمان تعهد به خدمت امکان پذیر نبوده و صرفا بعد از اتمام زمان تعهد به خدمت (۸ سال) می‌توانند متناسب با شرایط محل سکونت خود، محل خدمت خود را تغییر دهند.

شرایط قبولی و انصراف از دانشگاه فرهنگیان

نکته مهمی که متقاضیان تحصیل در این دانشگاه باید بدانند این است که شرایط انصراف دانشجویان با شرایط انصراف افراد پذیرفته شده متفاوت است. دانشجویانی که تصمیم به انصراف از تحصیل در دانشگاه فرهنگیان دارند، باید حداقل ۲ ترم تحصیلی در این دانشگاه تحصیل کرده باشند. نتیجه آزمون این دانشگاه پیش از کنکور سراسری اعلام می‌شود. در صورتی که داوطلب در آزمون فرهنگیان پذیرفته نشده باشد، می‌تواند در کنکور سراسری انتخاب رشته کند. اما اگر در آزمون فرهنگیان پذیرفته شود امکان انتخاب رشته کنکور را ندارد، مگر آن که انصراف قطعی دهد.به این منظور مدت زمانی پیش از آغاز انتخاب رشته کنکور سراسری اسامی پذیرفته شدگان دانشگاه فرهنگیان اعلام می شود تا پذیرفته شدگان فرصت تصمیم گیری کافی داشته باشند. در صورتیکه علاقه مند به تحصیل در دانشگاه فرهنیگان باشند دیگر مجاز به انتخاب رشته سراسری نخواهند بود. اما در صورتیکه تمایل به انتخاب رشته و پذیرش در سایر دانشگاه ها داشته باشند، در مدت زمان مشخص شده از طرف سازمان سنجش باید اقدام به انصراف قطعی نمایند تا امکان انتخاب رشته سراسری ایشان فراهم شود.

برای انصراف از تحصیل دانشجویان در حال تحصیل  در دانشگاه فرهنگیان، کافی است فرم انصراف را از بخش آموزش دانشگاه تهیه کرده و تکمیل کنید. علاوه بر این می‌توانید برای دریافت این فرم به سایت این دانشگاه مراجعه کنید و پس از تکمیل، آن را واحد مربوطه تحویل دهید.

کارشناسان آموزش پس از یک ماه در صورتی که درخواست انصراف خود را لغو نکرده باشید، کارهای انصراف شما را انجام می‌دهند. پس از این دانشجو باید هزینه مربوط به انصراف را پرداخت کند. تا زمانی که دانشجو هزینه کامل انصراف از دانشگاه را پرداخت نکند، مراحل انجام انصراف پیگیری نخواهد شد.

مدرک دوگانه دانشگاه دولتی و فرهنگیان (بورسیه دانشگاه فرهنگیان) چیست و شامل چه افرادی می‌شود؟

در بعضی رشته‌های دانشگاه فرهنگیان لازم است که دانشجویان سطوح بالاتر را از نظر علمی بگذرانند. به همین دلیل یکی از بهترین کارهایی که در این زمینه می‌توان انجام داد، همکاری این دانشگاه با دیگر دانشگاه‌های دولتی است. داوطلبان ممتاز پس از قبولی در این دانشگاه، طبق چارت درسی توافقی بین این دانشگاه و سایر دانشگاه‌های دولتی تحصیل می‌کنند.

در این حالت دانشجو نیمی از دوره مقطع کارشناسی خود را در دانشگاه فرهنگیان و نیمی دیگر را در دانشگاه دولتی می‌گذارند. دانشجویان برای دریافت مدرک دوگانه بورسیه دانشگاه فرهنگیان، می‌بایست شرایط عمومی و تخصصی زیر را داشته باشند:

  •   داشتن تابعیت ایران
  •   معتقد بودن به دین اسلام یا یکی از ادیان موجود در قانون اساسی
  •   التزام به پیروی از قانون اساسی
  •   نداشتن سابقه کیفری و جزایی
  •   نداشتن اعتیاد به مصرف هر گونه مواد مخدر و مشروبات الکلی
  •   دارا بودن سلامت جسمی و روانی
  •   کسب نمره علمی ۶۰۰۰ و بالاتر در آزمون فرهنگیان
  •   بومی بودن متقاضی
  •   موفقیت در جلسه مصاحبه و برخورداری از صلاحیت‌های عمومی و اختصاصی

لیست رشته‌های دارای بورسیه دوگانه فرهنگیان

احتمالا این سوال به ذهن‌تان رسیده باشد که داوطلبان برای شرکت در طرح دو گانه فرهنگیان و دانشگاه‌های دولتی، چه رشته‌هایی را می‌توانند انتخاب کنند؟ در پاسخ به این سوال، رشته‌های دارای طرح دو گانه تحصیلی را با توجه به هر یک از رشته‌های نظری به شما معرفی می‌کنیم:

رشته ریاضی و فیزیک:

داوطلب می‌تواند دو سال از تحصیل خود در مقطع کارشناسی را در شاخه‌های آموزش ریاضی و آموزش فیزیک یکی از دانشگاه‌های دولتی بگذارند. پس از آن دانشجو باید ترم‌های باقی مانده از تحصیل خود را در دانشگاه فرهنگیان تحصیل کند.

رشته تجربی:

داوطلبان رشته تجربی می‌توانند دو سال کارشناسی خود را در یکی از رشته‌های زیست شناسی و شیمی یک دانشگاه دولتی بگذرانند. پس از آن دانشجو باید دو سال باقی مانده را در دانشگاه فرهنگیان درس بخواند.

رشته انسانی، هنر و زبان خارجه:

تا کنکور امسال یا حداقل تا این لحظه رشته‌های بورسیه برای تحصیل دوگانه داوطلبان رشته علوم انسانی، هنر و زبان خارجه اعلام نشده است

پردیس دانشگاه فرهنگیان چیست؟

دانشگاه‌های فرهنگیان در استان‌های مختلف به صورت مجموعه‌های کوچک‌تری که پردیس نام‌گذاری شده‌اند، تقسیم‌بندی و اداره می‌شود. در واقع می‌توان گفت که هر واحد از این دانشگاه علاوه بر قوانین کلی دانشگاه فرهنگیان، با قوانین خاصی اداره می‌شود.

سهمیه مدارس تیزهوشان و سمپاد در دانشگاه فرهنگیان

دانش آموزان مدارس تیزهوشان و سمپاد، در صورت قبولی در این دانشگاه می‌توانند علاوه بر رشته‌های فرهنگیان، رشته محل‌های سهمیه مدارس سمپاد را انتخاب کنند. این دانشجویان پس از اتمام تحصیل باید در دو آزمون اصلح عمومی و ویژه معلمان مدارس سمپاد شرکت کنند و نمره قبولی را کسب نمایند.

تفاوت دانشگاه فرهنگیان با تربیت دبیر شهید رجایی

دو دانشگاه فرهنگیان و تربیت دبیر رجایی مراکز تربیت معلم در تهران هستند که دانشجویان پس از اتمام تحصیل وارد آموزش و پرورش می‌شوند. البته این دو دانشگاه تفاوت‌هایی از جمله تفاوت‌های این دانشگاه می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • دانشگاه فرهنگیان رشته‌های دبیری مرتبط با گرایش‌های نظری مختلف را ارائه می‌دهد، اما دانشگاه شهید رجایی بیشتر رشته‌های فنی دارد.
  • دانشجویان دانشگاه فرهنگیان پس از فارغ التحصیلی به عنوان آموزگار در مدارس ابتدایی، متوسطه اول و دوم مشغول به کار می‌شوند. در حالی که دانشجویان دانشگاه تربیت دبیر رجایی پس از اتمام تحصیل‌شان، امکان فعالیت و تدریس در هنرستان‌ها را دارند.
  • دانشگاه تربیت دبیر شهید رجایی فقط در شهر تهران وجود دارد، اما دانشگاه فرهنگیان دارای واحدهای مختلفی در شهرهای مختلف است.
  • محیط آموزشی در دانشگاه فرهنگیان مجزا است، در حالی که در دانشگاه تربیت دبیر رجایی دانشجویان خانم و آقا در یک محیط تحصیل می‌کنند.

تفاوت دانشگاه فرهنگیان با تربیت مدرس

شاید با شنیدن اسم دانشگاه تربیت مدرس، فکر کنید یکی از مراکز تربیت معلم است! در حالی که چنین نیست و این دانشگاه یکی از مراکز علمی معتبر در کشورمان به حساب می‌آید. این دانشگاه یکی از دانشگاه‌های دولتی مطرح در سطح کشور است و رشته‌های مختلف علوم پایه و مهندسی را ارائه می‌دهد. لازم به ذکر است که دانشگاه تربیت مدرس سطح تحصیلات تکمیلی یعنی مقاطع کارشناسی ارشد و دکتری فعالیت و پذیرش دانشجو دارد و در مقاطع کاردانی یا کارشناسی پذیرش دانشجو ندارد.

جمع‌بندی

در این مقاله به طور کامل در مورد دانشگاه فرهنگیان صحبت کردیم. این دانشگاه که شعب مختلفی در شهرهای کشورمان دارد، با هدف آموزش و تربیت معلمان و تامین نیاز نیروی انسانی آموزش و پرورش تاسیس شده است. ورود به این دانشگاه و تحصیل در آن شرایطی دارد که داوطلبان در صورت داشتن آن‌ها می‌توانند در آزمون اختصاصی فرهنگیان شرکت کنند.

هر سال تعداد زیادی از داوطلبان کنکور، متقاضی پذیرش در این دانشگاه هستند. با این حال تنها افرادی به این دانشگاه راه پیدا می‌کنند که علاوه بر کسب حد نصاب علمی، نمره خوبی از مصاحبه حضوری آن بگیرند. از طرفی سطح علمی داوطلبان کنکور در رشته‌های مختلف، متفاوت است، بنابراین دانش آموزان باید دقت کافی در انتخاب رشته خود داشته باشند.

برای این که بتوانید یک انتخاب رشته اصولی و با احتمال بالای قبولی در دانشگاه فرهنگیان داشته باشید، حتما از راهنمایی مشاوران حرفه‌ای کمک بگیرید. یکی از مراکز معتبر مشاوره تحصیلی در زمینه انتخاب رشته فرهنگیان، مرکز زندگی برازنده من است. برای دریافت نوبت مشاوره تخصصی این مرکز کافی است با شماره تلفن ۲۲۸۶۱۴۰۴-۰۲۱ تماس بگیرید. علاوه بر این کارشناسان این مجموعه مشاوره تحصیلی، پاسخگوی سوالات شما به صورت اینترنتی نیز هستند.

نظرات کاربران



دیدگاهتان را بنویسید

مطالب مرتبط