یافتن شغل مناسب و حرفهای یکی از عواملی است که تاثیر بزرگی را بر کیفیت زندگی هر انسانی میگذارد. بسیاری از مردم رویای یافتن شغلی را در سر میپرورانند که مستلزم بکارگیری علایق و مهارتهای آنها میباشد. برخی دیگر به دنبال ثبات، ساعات کاری انعطافپذیر و حقوق موردنظر خود میباشند.
آنچه که واضح است این است که شغل رویایی و حرفهای شما هر چه که باشد، تبدیل آن به واقعیت و رسیدن به نقطهی موفقیت، مستلزم شناخت، برنامهریزی، تلاش و پشتکار بالایی است. در این مقاله در رابطه با راهکارهای پیدا کردن شغل حرفهای، مواردی آورده شده است که امیدواریم به شما در طی کردن این مسیر پرچالش و سخت، کمک کند. با ما همراه باشید.
فقط به این دلیل که نمیدانید چه شغلی میخواهید به این معنی نیست که نمیدانید در چه کاری خوب عمل میکنید. یک راه عالی برای تمرکز بر مهارتهای خود این است که فهرستی از نقاط قوت خود تهیه کنید. میتوانید نظر یک دوست یا همکار مورد اعتماد را راجع به خود بپرسید. آنها میتوانند دید متعادلتری از شخصیت شما ارائه دهند و نقاط قوتتان را با جزئیات بیشتری توصیف کنند. همچنین میتوانید از تستها و آزمونهای خود تحلیلی مانند تست شخصیت مایرز-بریگز (MBTI) کمک گرفته و به یک نتیجهگیری کلی راجع به مولفههای شخصیتی و علایق خود دست پیدا کنید.
آنچه که واضح است این است که اگر به نقاط قوت خود اجازه دهید به جای مجبور کردن شما به شغلی که واقعاً مناسبتان نیست، شما را به سمت کاری که باید انجام دهید هدایت کند، میتوانید در زمان خود صرفهجویی کرده و مسیری رو به جلو و با موفقیت را در پیش گیرید.
همانطور که گفته شد، اولین قدم در مسیر کشف شغل رویایی شما، تعیین نقاط قوت شماست. این نه تنها به شما اطمینان میدهد که میتوانید در نقش انتخابی خود موفق شوید، بلکه به شما امکان میدهد تا حیطهی شغلیای را که در آن به احتمال بالایی پیشرفت میکنید، مشخص کنید. همچنین طیف وسیعی از مهارتها وجود دارد که باید پیش از انتخاب شغل، تصویری از آنها را راجع به خود بدست آورید، مانند مهارتهای فنی و مهارتهای نرم.
مهارتهای فنی به عنوان مهارتهای عملی در یک حرفه یا فعالیت خاص شناخته میشوند و معمولاً از طریق آموزش و تمرین بدست آمده و تقویت میشوند. مهارتهای فنی که به عنوان مهارتهای سخت نیز شناخته میشوند، معمولاً توسط برخی معیارها، مانند یک گواهینامه یا مدرک معتبر از یک سازمان، قابل سنجش هستند.
نمونههایی از مهارتهای فنی عبارتند از: طراحی سایت، برنامهنویسی، دیجیتال مارکتینگ، یادگیری زبان دوم، بازاریابی آنلاین، جوشکاری، طراحی گرافیک و مواردی از این دست که همگی جزء مهارتهای سخت به حساب میآیند.
برعکس موارد گفته شده در بالا، مهارتهای نرم، مهارتهایی هستند که معمولاً به آنها مهارتهای بین فردی نیز میگویند. آنها به طور دقیق قابل اندازهگیری هستند، با این حال نحوهی رفتار و عملکرد شما نیز به خوبی نشانگر این مهارتها میباشند.
برخی از محبوب ترین مهارتهای نرم در میان کارفرمایان عبارتند از:
رهبری،ارتباط موثر، مدیریت زمان، خلاقیت، انعطاف پذیری، قاطعیت، حل تعارض، کار گروهی، اعتماد به نفس، مدیریت بحران و … همه از دستهی مهارتهای نرم به حساب میآیند.
یک سوال بسیار مهم که در رابطه با شغل حرفهای خود باید از خود بپرسید، این است که:
“چه کاری را آنقدر دوست دارید که بخواهید آن را به شکل رایگان انجام دهید؟”
در مورد این سوال به طور دقیق فکر کنید.
در حالی که همه ما باید قبوض ماهانه، شهریهی دانشگاه، اجارهی خانه و … را بپردازیم و بدون چشمداشت مالی ممکن است انگیزهی پایینی برای انجام کارمان به شکل درست و اصولی داشته باشیم، اما آنچه که به عنوان معیاری بلندمدت و پربازده برای انتخاب یک شغل در نظر گرفته میشود، نباید صرفاً در موضوعات مالی خلاصه شود.
در عوض، برای رشد و پیشرفت در بازهی طولانیتر، حرفهای را انتخاب کنید که میتواند شما را شادتر نگاه دارد و به شما امکان رویارویی با چالشها و یادگیری مستمر بدهد. بنابراین، به آنچه واقعاً به آن علاقهمند هستید فکر کنید، نه آنچه که لزوماً بر روی کاغذ پردرآمدترین شغل به نظر میرسد.
آیا افرادی که در محل کار شما حضور دارند، از روحیه کار مشارکتی برخوردار هستند یا یکدیگر را به شکل رقیب خود میبینند؟ آیا آنها خارج از محیط کاری با یکدیگر دوست هستند؟ آیا آنها به صورت تیمی کار میکنند یا به تنهایی؟ آیا افراد میتوانند به شکل دورکاری وظایف خود را انجام دهند یا از آنها انتظار میرود که روزانه در دفتر حضور پیدا کنند؟ تعادل ساعت کار و زندگی شخصی چگونه است؟ انتظارات حقوق در آن سازمان به چه شکل میباشد؟
زمانی که به دنبال شغل رویایی خود هستید و گزینههای مختلف شغلی را بررسی میکنید یا به طور کلی خواهان تغییر شغل خود هستید، همه اینها سؤالاتی مهم هستند که باید به آنها فکر کنید و در صورت لزوم آنها را از کارفرمایان خود بپرسید.
افرادی را پیدا کنید که کاری را انجام میدهند که شما میخواهید در آینده انجام دهید. همچنین میتوانید با افرادی که مسئول استخدام سازمان و شرکت هستند، ارتباط برقرار کنید. با هر دو صحبت کنید و از آنها جزئیاتی را که راجع بهشان سوالی در ذهن دارید، بپرسید.
در مرحله اول بایستی بخاطر بسپارید که داشتن یک رزومه کاری مناسب میتواند صاحبان کار را تحت تاثیر قرار دهد. اگر در آگهیهای استخدام و یا در سایتهای کاریابی به دنبال مشاغل مورد نظر خود میگردید اغلب از شما خواسته شده است که رزومه کاری خود را برای آنها ارسال کنید. همانطور که میبینید رزومه اولین چیزی است که به عنوان معرف شما رو به روی صاحبان کار قرار میگیرد.
نکتهی حائز اهمیت در اینجا توجه به این موضوع است که برای سازمانها و شرکتهای مختلف با عناوین شغلی متفاوت نباید رزومهی واحدی را ارسال کنید. مهارتها و تواناییهای آورده شده در رزومهی خود را مطابق با عنوان شغلی مورد نظر خود تطبیق دهید و الویت بندی کنید و سپس روزمههای مجزایی را برای درخواستهای شغلی متفاوت ارسال گردانید.
نیازی به انجام کارهای پیچیده و خارقالعاده نیست. تنها لازم است که با افراد مرتبط با زمینهی شغلی مورد نظر خود، ارتباط برقرار کنید و آنها را بشناسید و اجازه دهید که آنها نیز شما را بشناسند. میتوانید در سازمانهای آنها به شکل داوطلب مسئول انجام امور سادهتر شوید، به کنفرانسهایی در آن زمینه بروید و …
برای قدم گذاشتن در مسیر یافتن شغل حرفهای خود، ایجاد ارتباطات موثر با افراد مرتبط بسیار کمک کننده خواهد بود.
با پیروی از نکات بالا میتوانید درک روشنی از آنچه باعث میشود از نظر شغلی به شما کمک کند، را ایجاد کنید تا بتوانید فرصتهای شغلی و مسیر شغلیای را پیدا کنید که واقعاً با خواستهها و نیازهای شما مطابقت داشته باشد. ممکن است فکر کنید نمیدانید چه میخواهید، ممکن است در آغاز مسیر پیش رو برای شما پر پیچ و خم و پر از ناشناختهها باشد اما با کمی تأمل و اراده به زودی متوجه خواهید شد که شغل مورد نظر شما قابل دستیابی خواهد بود.