همیشه زمان اعلام نتایج کنکور و مشخص شدن رتبههای برتر این سوال برای دانش آموزان و خانوادههای آنها مطرح میشود که « رتبههای برتر چگونه به موفقیت رسیدهاند؟» یا اینکه «راز رتبه برتر شدن چیست؟». اگرتا به حال از این دست سوالات برای شما هم مطرح شده است، با خواندن این مقاله به جواب سوالات خود میرسید.
موفقیت در کنکور و دستیابی به رتبههای برتر یکی از اهداف مهم بسیاری از دانشآموزان و داوطلبان است. برای رسیدن به این هدف، تنها مطالعه زیاد کافی نیست، بلکه به استراتژیها و تکنیکهای خاصی نیاز است. که در ادامه به آن میپردازیم:
هدفگذاری یکی از مهمترین عناصر موفقیت در هر عرصهای است و کنکور نیز از این قاعده مستثنی نیست. داشتن یک هدف مشخص به شما جهت و انگیزه میدهد تا به طور مستمر و منظم برای رسیدن به آن تلاش کنید. در واقع داشتن هدف به شما کمک میکند تا مقصد خود را مشخص کنید و برای رسیدن به آن مقصد مسیریابی کنید. مشخص کردن هدف الزاما به این معنا نیست که به طور خاص در مورد یک رشته دانشگاه بخصوص در یک دانشگاه خاص صحبت کنیم ولی می توانیم حدود رتبهای که برای رسیدن به طیفی از رشته های دلخواه در دانشگاههای مطلوب را داریم مشخص کنیم تا میزان عملکرد خودمان را بر همین اساس تنظیم کنیم.
یکی از کلیدیترین رازهای موفقیت در کنکور، داشتن برنامهریزی منظم است. برنامه ریزی همان مسیریابی است که در مرحله گذشته از آن صحبت کردیم. در واقع با برنامهریزی مشخص میکنیم که چگونه به هدف خود برسیم. برنامهریزی باید بر اساس تواناییها و شرایط فردی تنظیم شود و شامل مطالعهی روزانه، مرور مطالب، حل تمرینها و آزمونهای آزمایشی باشد. مهم است که این برنامه انعطافپذیر بوده و در عین حال نظم لازم را برای رسیدن به اهداف تعیینشده حفظ کند.
برای آشنایی با اصول برنامه ریزی دقیق به این مقاله مراجعه کنید.
یکی از عواملی که به موفقیت در کنکور بسیار تاثیرگذار است، استفاده از تجربیات دیگران به جهت جلوگیری از اتلاف وقت و انرژی یا آزمودن مسائلی است که قبل از ما توسط سایرین آزمایش شده و نتیجه و تاثیر آن دیده شده است. پس حضور و همراهی یک مشاور و پشتیبان دلسوز و باتجربه میتواند بسیار کمککننده باشد. مشاور با تجربه و آگاه، به شما کمک میکند تا از مسیر درست خارج نشوید و بتوانید بهترین روشها و تکنیکها را برای موفقیت در کنکور به کار ببرید.
برای موفقیت در کنکور لازم است که با ماهیت و روش مطالعه هر درس آشنا باشید و متناسب با نیاز هر درس به آن درس وقت اختصاص بدهید. علاوه بر آن آشنایی با روش مطالعه هر درس به شما کمک میکند که یادگیری و به خاط سپردن دروس برای شما آسان شود.
درک اینکه برای مطالعه هر درس روش مطالعه اصولی به چه طریقی است؟!
چه پیش نیازهائی دارد؟!
از کجا باید شروع کرد؟
چه مقدار زمان برای مطالعه و چه مقدار برای تستزنی و تمرین باید اختصاص داد؟
ترتیب استفاده از منابع به چه ترتیبی هست؟
تنظیم برنامه مطالعاتی با آزمون و مسائلی از این دست از مهمترین راهکارهای پیشرفت تحصیلی است.
انتخاب منابع درست و بهروز از دیگر عوامل حیاتی است. منابعی که به طور کامل و جامع مفاهیم را پوشش دهند و با سبک و سیاق سوالات کنکور هماهنگ باشند، بسیار مؤثر هستند. از طرفی استفاده از منابع بیش از حد و غیرمرتبط ممکن است باعث سردرگمی شود و زمان را هدر دهد.
نکته کلیدی این است که بعضی از منابع برای جا انداختن مطالب عالی هستند و این امکان را فراهم میکنند تا شما بتوانید تا درصد مطلوبی خود را برسانید ولی برای رشد و بالاتر بردن درصد و بهبود کیفیت نیاز هست که از منبع دومی استفاده شود تا هم مطالب قبلی را تثبیت کند و هم آموختهها را به چالش بکشد و هم باعث پیشرفت از وضعیت خوب به عالی بشود.
طبیعی است در این تغییر منبع، مسائل دیگری هم دچار تغییر میشوند از جمله مدیریت محتوا، مدیریت زمان، بهبود روشهای تست زنی و تحلیل گزینه ها…
تست زنی و حل تمرین یکی از مهمترین ابزارها برای یادگیری دروس و در نتیجه موفقیت در کنکور است، بطوریکه رتبههای برتر در برنامه هفتگی خود برنامه تستزنی و مرور منظم تست دارند. بنابراین برای کسب رتبه خوب در کنکور لازم است که برنامه تستزنی داشته باشید و علاوه بر آن با تکنیکهای تستزنی اصولی آشنا باشید. به جرات مهارت تست زنی نقطه عطف تبدیل دانش به مهارت است و این همان چیزی است که خیلی از دانش آموزان رتبه برتر از آن بهره می برند. خیلی از دانش آموزان توان استفاده از روش های تست زنی را ندارند چون بیشتر وقت خود را به مطالعه سپری می کنند و یا اصلا تست نزده اند یا خیلی کم تست می زنند.
تمرین مداوم تست زنی باعث می شود که شما روی مطالب اشراف بیشتر پیدا کنید و تیپ های مختلف سوالات را دیده باشید و بدانید که روی کدام سوالات باید متمرکز بشوید و کدام سوالات را باید رد کنید.
شرکت در آزمونهای آزمایشی از چندجهت برای دانشآموزان کنکوری لازم و ضروری است، اول اینکه دانشآموزان با شرکت در آزمونهای آزمایشی خودشان را نسبت به رقیبانشان میسنجند ونسبت به مختصات خود در مقایسه با رقیبان آگاه میشوند. دومین جنبه مثبت آزمون دادن این است که دانشآموزان با روشها و استراتژیهای آزمون دادن آشنا میشوند و علاوه بر اینها اگر طبق برنامه آزمون حرکت کنند نقشه راه مشخصی برای ادامه مسیر بدست میآورند.
یادمان باشد که آزمونهای آزمایشی برای داوطلبان حکم آزمایش پزشکی دارد. شما بعد از آزمایش پزشکی نسبت به وضعیت بدن خود آگاهی پیدا میکنید؛ اگر همه چیز مرتب بود یعنی سبک زندگی شما درست است به همین مدل ادامه بدهید و اگر نه به پزشک مراجعه و مشورت میکنید و تغییراتی در سبک زندگی و رژیم غذائی و داروها ایجاد میکنید تا به بهبودی برسید. این همان کاری است که در آزمونهای آزمایشی رخ میدهد. اگر نتیجه آزمون درست بود سبک مطالعاتی و تحصیلی شما درست است به همین فرمان ادامه بدهید و اگر نه با مشاور تحصیلی مشورت میکنید و تغییراتی در روش مطالعه یا تستزنی یا آزمون دادن خود ایجاد میکنید.
خلاصهنویسی از مطالب مهم و مرور منظم آنها به عنوان یک روش مؤثر در یادگیری و تثبیت اطلاعات عمل میکند. وقتی که فرد مطالب را خلاصه میکند، مجبور است نکات کلیدی را از دل محتوای اصلی بیرون بکشد که این کار به درک عمیقتر موضوع کمک میکند. در واقع، خلاصهنویسی باعث میشود تا فرد به جای حفظ کردن صرفاً جزئیات، ارتباطات مفهومی را درک کند و تصویر کلی موضوع در ذهنش شکل بگیرد.
از طرفی دیگر، مرور منظم این خلاصهها به تقویت حافظه کمک میکند. مغز انسان اطلاعات جدید را به مرور زمان فراموش میکند، اما با مرور دورهای، این اطلاعات به حافظهی بلندمدت منتقل میشود. این تکنیک به خصوص در مطالعه برای امتحانات، یادگیری مهارتهای جدید، و یا حتی کارهای روزمره بسیار مؤثر است.
مرور منظم و خلاصهنویسی به فرد اجازه میدهد که با حجم کمتری از اطلاعات کلیدی مواجه شود، از پراکندگی ذهن جلوگیری کند و بتواند مطالب را در مواقع لازم به سرعت بازیابی کند.
تمام مطالب بالا برای موفق شدن و ساختن یک رتبه عالی لازم و ضروری است ولی یک نکته کلیدی هست که نباید از نظر دور داشت: از یادگیری تا بکارگیری
داشتن اطلاعات شما را به موفقیت نمیرساند، بلکه بکارگیری منظم و با دانش و فلسفه شما را به سطوح عالی میرساند. اما سوال، انضباط فردی چیست؟ پاسخ این است که انجام دادن کارهای درست حتی اگر به انجام آنها تمایل نداریم یا حال انجام دادن آنها را نداریم.
رمز موفقیت این است که آدم درستی برای هدفمان باشیم در زمان درست در جای درست کار درست را انجام دهیم.
اگر شما دانش آموز هستید، روزهایی که مدرسه میروید بین ۶تا ۸ ساعت و روزهایی که تعطیل هستید لازم است روزی ۱۰ الی ۱۲ ساعت به مطالعه اختصاص دهید.