طرح مشاوره شاهین

| ظرفیت محدود!

معرفی رشته مهندسی نقشه برداری

خواندن این مطلب
6 دقیقه

زمان میبرد!

این رشته قبلا گرایش مهندسی عمران در مقطع کارشناسی بود ولی چند سالی­ست که به عنوان رشته مستقل در دفترچه انتخاب رشته قرار گرفته.

پس شباهتی به مهندسی عمران دارد با این تفاوت که عمران ساختمانی نیست و جاده­‌ای می‌­­باشد، یعنی اگر بخواهید جاده بسازید، باید شیب جاده و سرعت مجاز را مشخص کنید و چند مسیر بکشید تا ببینید کدام بهتر است.

بدون وجود مهندسان نقشه­‌بردار پروژه­‌های عمرانی متوقف می‌­شوند.

رشته مهندسی نقشه‌­ برداری دارای جنبه کاربردی بالا، حساس و مهم است به طوری که در ساختن همه سازه­‌ها، ساختمان­‌ها، راه‌­ها، برج­‌ها، جاده­‌ها، دکل­‌های مخابراتی، سدها و… به یک نقشه با جزئیات و دقیق نیاز است که بتوان آن­‌ها را براساس اصول عملی به صورت مستحکم ساخت.

شما بعد از فارغ­‌التحصیلی از این رشته توانایی محاسبات و برنامه‌­ریزی در زمینه‌­های مهندسی ژئودزی و ژئوماتیک، تهیه نقشه­‌های اجرایی، تهیه نقشه در مکان­‌های مختلف به روش فتوگرامتری و سنجش از دور و نقشه‌­برداری زمینی، پیدا می‌­کنید.

در این مقاله می‌خوانیم:

بازار کار و موقعیت شغلی

این رشته بازار کار بسیار خوب و قوی دارد و پروژه محور است. تخصص‌­های این رشته، نقشه‌ ­برداری مناطق وسیع (بالای چند صد هکتار) با استفاده از تخصص فتوگرامتری و کمک پهبادها، نقشه­‌برداری از کف دریا، اقیانوس‌­ها، بندرگاه‌­ها، دریاچه‌­ها، نواحی ساحلی و سدها تحت عنوان هیدروگرافی، اکتشاف معدن‌­ها، پایش سدها و سازه‌­های عظیم، تعیین موقعیت دقیق ماهواره­‌ها، طراحی مدار برای ماهواره­‌ها، طراحی و آنالیز شبکه‌­های ترازیابی، برازش اشکال هندسی و تعیین شکل زمین، تعیین پستی و بلندی­‌های زمین و تهیه نقشه دقیق از آن‌­ها می‌­باشد.

سازمان مدیریت و برنامه­‌ریزی، وزارت راه و ترابری، وزارت نفت، سازمان آب، سازمان بنادر و کشتی­رانی، سازمان جغرافیایی و وزارت دفاع و پشتیبانی نیروها مصلح، سازمان نقشه برداری کشور، سازمان ثبت اسناد و املاک کشور و بخش خصوصی از جمله محل‌­های جذب فارغ‌­التحصیلان این رشته می‌­باشند.

همچنین اگر برنامه­‌نویسی قوی داشته باشید و تمایل به کار در خارج از شهر نداشته باشید، می­‌توانید در شرکت­‌ها مشغول به کار شوید.

دروس مرتبط با دبیرستان

اگر بخواهیم دروسی که از دبیرستان به این رشته مربوط است را نام ببریم، می‌­توانیم به درس حسابان، فیزیک، هندسه، آمار و احتمالات اشاره کنیم. این رشته نیازمند ریاضی خیلی قوی می‌­باشد.

چارت درسی دانشگاهی

چارت درسی دانشگاه‌­ها معمولا مشترک است. با این حال ممکن است در بعضی واحدهای دانشگاهی تفاوت جزئی وجود داشته باشد.

حال این تفاوت می­‌تواند فقط در اسم باشد و محتوای درس یکسان باشد.

چارت درسی مهندسی نقشه­‌برداری که برایتان آوردیم، برگرفته از چارت درسی رشته مهندسی نقشه‌­برداری دانشگاه خواجه نصیر تهران، و به شرح زیر هست:

ریاضی عمومی ۱و۲فیزیک الکترومغناطیس و نورزیرسازی و روسازی راهمبانی ژئودزیهیدروگرافیعملیات سنجش از دورتحلیل‌های مکانی
معادلات دیفرانسیلمبانی نقشه‌برداریروش‌های اجرای ساختمانژئودزی هندسیمبانی فتوگرامتریپویشگرهای لیزری و عملیاتعملیات تحلیل‌های مکانی
برنامه‌نویسیعملیات مبانی نقشه‌برداریریاضیات مهندسیژئودزی ماهواره¬ای و عملیاتعملیات مبانی فتوگرامتریکارتوگرافیحدنگاری
محاسبات عددینقشه‌برداری مسیر و زیرزمینیجبرخطیژئودزی فیزیکیکاربردهای فتوگرامتریعملیات کارتوگرافیمدیریت پروژه
آمار و احتمالات مهندسیعملیات نقشه‌برداری مسیر و زیرزمینیتئوری برآوردنقشه‌برداری ژئودتیک و عملیاتعملیات کاربردهای فتوگرامتریسیستم اطلاعات مکانیکارورزی
فیزیک مکانیک و حرارتمصالح ساختمانیهندسه دیفرانسیلنقشه‌برداری ساختمانی و ثبتی و عملیاتسنجش از دورعملیات سیستم اطلاعات مکانی

مدت تحصیل

مدت تحصیل در این رشته ۴ سال، معادل ۸ ترم درسی است.

نقاط قوت رشته مهندسی نقشه برداری

نقاط قوت این رشته بازار کار زیاد و فوق­ العاده پر درآمد آن می­‌باشد.

نقاط ضعف رشته مهندسی نقشه برداری

با وجود بازار کار زیاد این کار، بلافاصله بعد از فارغ ­التحصیلی وارد شدن به حوزه کاری سخت است اما اگر در دوره تحصیلی کارآموزی رفته باشید، خیلی راحت می‌­توانید وارد بازار کار شوید.

ادامه تحصیل

این رشته را می‌­توانید تا مقاطع کارشناسی ارشد و دکتری ادامه دهید.

گرایش‌­های مهندسی نقشه ­برداری در کارشناسی ارشد و دکتری

براساس دفترچه انتخاب رشته سال ۱۴۰۲، مهندسی نقشه­ برداری شامل ۶ گرایش در کارشناسی ارشد: فتوگرامتری، ژئودزي، سنجش از دور، سيستم اطلاعات مكاني، هيدروگرافي، سيستم­ هاي اداره زمين و شامل ۴ گرایش در دکتری: ژئودزی، فتوگرامتری، سنجش از دور، سیستم اطلاعت مکانی می‌­باشد.

توانایی‌­های لازم برای تحصیل در رشته نقشه برداری

در این رشته باید برنامه ­نویسی خیلی قوی داشته باشید و از همه مهم‌­تر به برنامه ­نویسی علاقه داشته باشید در­غیراین­صورت ادامه دادن برایتان بسیار دشوار می­‌شود.

باید برای کار در این رشته روحیه کار تیمی داشته باشید. همچنین این کار بیشتر در خارج از شهر است و به فعالیت خیلی بالایی نیاز دارد، پس ابتدا باید بدانید با این محیط سازگار هستید یا خیر.

وضعیت اپلای با رشته نقشه برداری

وضعیت اپلای برای این رشته متوسط رو بالاست و فضای رقابتی، نسبت به دیگر رشته­ ها خیلی بیشتر است.

البته اگر بخواهید در حوزه GPS  فعالیت داشته باشید، ممکن است این رشته دارای محدودیت­‌هایی برای اپلای باشد.

تیپ‌های شخصیتی مناسب رشته نقشه برداری

طبق آزمون MBTI و شخصیت­ شناسی این آزمون، ۲ تیپ شخصیت مناسب این رشته هستند:

ESTP (متقاعد کننده):

 از جمله ویژگی‌­های این شخصیت: برونگرا، حسی، فکری، ملاحظه­ کننده، هدایت­گر، ریسک­ پذیر، هدفمند می­‌باشد.

ISFP (هنرمند):

 از جمله ویژگی‌­های این شخصیت: درونگرا، حسی، احساسی، ملاحظه ­کننده، خلاق، نوآور، سازگار، صبور، آرام می‌­باشد.

چالش‌­های این رشته از زبان دانشجویان

  • به عنوان یک دختر محیط کاری این رشته برای شخصیت من خیلی سخت بود.
  • من دبیرستان ریاضی ضعیفی داشتم و این رشته ریاضی خیلی قوی می­‌خواست اوایل خیلی برام مشکل بود.
  • به نظر من این رشته بیشتر محیط مردونه داشت.

حرف آخر

این رشته برای خانم­‌ها ممکن است به خاطر محیط و شرایط سخت محیط کاری، بازار کار کمتری نسبت به آقایان داشته باشد؛ البته نمی‌­توان گفت صددرصد این طور است.

ممکن است یک خانم از پس این شرایط خیلی عالی بر بیاد در صورتی که برای یک آقا خیلی سخت باشد. ( نیاین بگین چرا جنسیت زده به این رشته نگاه کردین! ما واقعیت­‌ها رو با توجه به شرایط موجود می­گیم). دوم اینکه حتما در دوران تحصیل، کارآموزی رفته و تجربیات کاری­‌تان را بالا ببرید؛ چون این مسئله خیلی برای ورود به بازار کار به شما کمک می‌­کند.

نظرات کاربران



دیدگاهتان را بنویسید

مطالب مرتبط