غلبه بر ترس یکی از موضوعات بسیار مهمی است که هر فرد با هر سنی ممکن است در جایی از زندگی برایش مسئله ساز شود.
فرض کنید در یک شرکت هستید و احساس میکنید آنطور که باید قدر شما را نمیدانند، یا مثلا در حال خریدن لباسی هستید که به ناگاه از خرید پشیمان میشوید، یا حتی ممکن است در ارتباط عاطفی با فردی باشید که با معیارهای منطقی دیگر تمایلی به ادامه رابطه با او را ندارید؛
اما در تمام این موقعیتها چیزی جلوی شما را برای ایجاد تغییر میگیرد: چیزی به نام ترس!
در این مقاله از زندگی برازنده من به موضوع بسیار مهم “غلبه بر ترس“ها و ارئه راهکارهای عملی میپردازیم، با ما تا آخر مقاله همراه باشید.
یکی از موضوعاتی که همه ما بارها و بارها در طول زندگی تجربه کردهایم ترسها هستند؛ اما باید بدانید ترسها حالتی هیجانی هستند که از یک احساس ناامنی نشأت میگیرند؛ در واقع محرکی وجود دارد که موجب ترس ما میشود و ما به این منبع آگاهی داریم.
(پیشنهاد مطالعه بیشتر: تفاوت اضطراب و ترس)ترس از بزرگترین چالشهایی هست که با آن مواجه میشویم؛ جوامع، فرهنگها و خانوادهها از مهمترین عواملی هستند که بیان ترس را برای فرد دشوار میکند.
در واقع بیان ترس یعنی عاملی وجود دارد که مرا آسیبپذیر میکند و ضعفی به واسطه آن به من وارد میشود.
در فرهنگهایی که شجاعت ارزش باشد و به هر نحوی از کودکی اهمیت آن در تربیت مطرح شود، باعث میشود کودک حتی هنگامیکه به نوجوانی و بزرگسالی رسید در ابراز صحیح ترس خود، صحبت درباره آن و تلاش برای حلش مشکل داشته باشد و به نوعی این ترس را انکار کند.
از طرفی ترسهایی که از بین نرفته باشند و یا مدیریت آنها را نیاموخته باشیم همواره به ما آسیب میزنند و عملکرد، پیشرفت و مسیر رشد فردی و اجتماعی ما را مختل میکنند، برای مثال:
اگر بخواهم این لیست را ادامه دهم، حداقل صد مورد دیگر را میتوانم بنویسم. شما هم احتمالاً حداقل یکی از این ترسها را داشتهاید که یا برایش کاری انجام دادهاید و یا با آن به زندگی ادامه داده و فرصتهای خود را از دست دادهاید.
احتمالاً هر زمان که به گذشته نگاه میکنیم عواملی موجب میشوند که ترسهای ما خودشان را نشان دهند؛ سختیهای مسیری که طی کردهایم، بیماریها، مشکلات اقتصادی، چالشهای خانوادگی و… همه و همه ما را تحت تاثیر قرار میدهند و به آینده هم که نگاه میکنیم دنیایی سراسر ابهام و غیرقابلپیشبینی پیش رو داریم که خود میتواند بر ترسهای ما بیفزاید، اما چگونه باید خود را نجات دهیم و بتوانیم برای رشد، غلبه بر ترسها و زندگی برازندهمان قدمی برداریم…
در ادامه به مواردی اشاره میکنیم که به ما کمک میکند بر ترسهایمان غلبه کنیم:
در قدم اول قضاوت منفی در مورد ترسهایتان را متوقف کنید. ترسهایتان را بشناسید، آنها را یادداشت کنید و برای هر موقعیت یک یا چند روش بنویسید که سبب میشود حالتان بهتر شود
صحبتهای درونی ما تاثیر زیادی بر عملکردمان دارند. سعی کنید آنها را رصد کنید و ببینید بیشترین محتوایی که در طول روز درباره آن با خود صحبت میکنید چیست. جملات مثبت را جایگزین جملاتی کنید که شما را فرسوده میکند.
این روش به شما کمک میکند در آرامش خاطر بیشتری قرار بگیرید و بتوانید منطقیتر با ترسهایتان روبهرو شوید.
گاهی اوقات برای حل مشکلاتمان خودمان بهتنهایی نمیتوانیم اقدام کنیم و نیاز است که یک فرد متخصص برای پیشبرد مسئله در کنارمان باشد و ما را راهنمایی کند.
خیلی از اوقات بدترین حالت و موقعیت ناشی از یک ترس آنقدر هم ترسناک نیست ولی ما آن را برای خودمان بیشاز حد در ذهنمان پرورش میدهیم و باعث میشویم ترسهایمان پررنگتر شود.
همیشه به این نکته توجه داشته باشید که هیچ کاملترینی وجود ندارد و شما بهاندازه تلاشتان خوب و عالی هستید. نیاز نیست بینقص باشید؛ فقط بهترین تلاش خود را ارائه دهید.
عزتنفس سبب میشود بدانید که شما حتی اگر شکست بخورید، ارزشمند هستید.
برخی از ترسهای ما ناشی از این است که فکر میکنیم اگر به دیگران “نه” بگوییم آنها دیگر ما را دوست نخواهند داشت. نه گفتن یک مهارت اکتسابی است که میتوان با تمرین آن را به دست آورد.
تلاش کنید هدفمند باشید؛ اینگونه برای مواجه با ترسهای خود دلیل محکمی دارید که به شما جسارت اقدام میدهد. علاوهبراین این هدفمندی اگر به شیوهای درست اجرا شود به شما کمک میکند برای خود و زمانتان اهمیت بیشتری قائل شوید و خود را بیشتر دوست داشته باشید.