آیا تا به حال احساس کردهاید برای رویایی که همیشه در سر میپروراندهاید، به اندازهی کافی تلاش نکردهاید؟ شاید زمان آغاز سفر توسعه فردی شما فرا رسیده باشد.
قبلتر در مقالهی برنامه گام به گام توسعه فردی باهم بررسی کردیم که بطور کلی چرا توسعه فردی مهم است.
حالا در این مقاله میخواهیم بصورت مشخصتر، سفر توسعه فردی خودمان را آغاز کنیم.
آیا با گذران زندگی روزمره، روتین شغلی و مسائل جاری خود، باز نیز احساس ناکافی بودن به سراغتان آمده است؟
یا اینکه ممکن است با وجود آنکه همه چیز خوب و بر وفق مراد بنظر برسد، اما باز هم فکر کنید که همواره در حال از دست دادن چیزی مهمتر هستید و در واقع احساس پوچی و تهی بودن داشته باشید.
آنچه که مشخص است این است که احتمالاً این احساسات میتواند ریشه در عدم رشد شخصی مطلوب شما در زندگی و یا به عبارتی احساس درجا زدن و پیش نرفتن به جلو داشته باشد.
با وجود اینکه این امر در میان انسانها بسیار شایع است، اما افراد کمی دغدغهی آن را دارند و در جهت رفع آن تلاشی میکنند.
در واقع هر فردی برای اغنای زندگی خود و گام برداشتن در مسیر رشد و بهبود، به ساز و کاری نیاز دارد تا به واسطهی آن خود را به لحاظ شغلی، اجتماعی و زندگی شخصی توسعه دهد.
رشد و توسعه فردی همان دستاویز برای تغییر کردن و بهتر شدن است.
توسعه فردی به معنای دستیابی به پتانسیل کامل وجودی خود و تبدیل آن از حالت بالقوه به حالت بالفعل و رسیدن به مرحلهی رضایت کامل از خود و زندگیتان است.
در واقع توسعه فردی به شما کمک میکند تا خود از منطقه امن خود بیرون آورده و به چالش بکشید تا بتوانید رشد کنید و به اهداف عالیه برسید.
برای داشتن رضایت از زندگی و ایجاد تغییرات مطلوب، باید خود نیز تغییر کنید، سازگار شوید، از چارچوب پیشین خارج شوید، شکستهایتان را بپذیرید، خودتان را به چالش بکشید و تواناییهایتان را گسترش دهید تا جایی که راحتتر بتوانید تحقق اهداف و رویاهایتان را در آیندهی نزدیک پیشبینی کنید.
در واقع توسعه فردی یک فرایند مادامالعمر است که تا روزی که فرصت زیستن در این جهان به ما داده میشود، به آن نیاز داریم. اگرچه که با بهرهگیری از توسعه فردی به ایجاد روابط پایدارتر، موفقیتهای بیش از پیش، ازدواج بهتر و… دست مییابیم، اما این همهی ماجرا نیست!
توسعه فردی سبب رشد همه جانبهی شخصیتی و درونی در ما میشود که شرایط را برای دستیابی به خواسته و آرزوهایمان تسهیل میکند و سبب تقویت خودآگاهی، عزت نفس و اعتماد به نفس میشود.
اگر اخیراً احساس پوچی و نارضایتی در زندگی به شما دست داده است، وقت آن رسیده است که سفر توسعه شخصی خود را شروع کنید.
تنها مشکلی که ممکن است با آن روبرو شوید این است که نمیدانید از کجا شروع کنید. اما بدانید که شما تنها نیستید. اکثر مردم نمی دانند چگونه پروسهی توسعه شخصی خود را شروع کنند و بنابراین در نهایت آن را ترک میکنند.
اما آنقدرها هم سخت نیست و با داشتن یک برنامهی منسجم و طی کردن مراحلی که در ادامه برایتان توضیح میدهم، قدم گذاشتن در این مسیر و طی کردن آن بسیار ساده میشود.
هرکسی ایرادات و معایبی دارد، اما مهمترین چیز این است که آنها را درک کنید، تصدیق کنید و از طریق شیوههای خودسازی به آنها رسیدگی کنید.
به نظر شما ایرادات شما چیست؟
اکنون چه ایراداتی وجود دارد که می توانید روی آنها کار کنید؟
چگونه میخواهید آنها را مورد خطاب قرار دهید؟
به یاد داشته باشید که این کار را با احساس عشق و مهربانی به خود انجام دهید.
به عیب های خود بدبینانه و بدخواهانه نگاه نکنید. قصد خود را بر پیدا کردن زمینهها و نقاطی بدانید که میخواهید با رفع و بهبود آنها به ارتقا و پیشرفت خود کمک کنید.
تصور کنید که بهترین دوست شما در مقابلتان قرار گرفته است و از شما میخواهد که همچون آینهای نقاط منفی شخصیتی و عملکردی او را برایش عیان کنید، همانگونه که او را درک میکنید و سعی بر همدلی و کمک به او دارید، با خود نیز همانطور رفتار کنید.
آیا عادات بدی وجود دارد که بتوانید روی آنها کار کنید؟ این عادات میتوانند شامل پرخوابی، سیگار کشیدن، عادت به خوردن غذاهای ناسالم، وقت خود را به بطالت گذراندن و … باشد که ممکن است تغییر دادن آنها به راحتی امکانپذیر نباشد. برخی از عادات خوب برای پرورش عبارتند از: کتاب خواندن، زود بیدار شدن، ورزش کردن، خواندن یک مقاله جدید برای رشد شخصی به طور روزانه و … .
طبیعی است که شما زمان یا فضای کافی برای همه عادتها و انتخاب سبکهای گوناگون زندگی ندارید و تنها میتوانید برخی را حفظ کنید و برخی دیگر را رها کنید. وقتی می خواهید روند توسعه شخصی را شروع کنید، باید تصمیم بگیرید که کدام عادت شما را از حرکت به جلو باز می دارد و کدام یک برای شما مثبت و مفید میباشد. با جایگزینی عادت های کوچک مثبت به جای عادات منفی و مخرب میتوانید در مسیر توسعه شخصی به گونهای منسجمتر گام بردارید.
در مقاله “چگونه عادتهای خوب را در خود شکل دهیم؟” به تفصیل در این رابطه صحبت شده است که میتوانید آن را مطالعه کنید و از چگونگی روند شکلگیری و جایگزینی عادات مثبت آگاهی پیدا کنید.
کتابها منابع متمرکزی از دانش و حکمت هستن و هر چه کتابهای بیشتری بخوانید، خود را در معرض خرد بیشتری قرار میدهید.
وقتی هر روز در حال خواندن کتاب هستید، مغز خود را با اندیشههای بیشتری تغذیه میکنید. اگر به توصیههای افراد موفق گوش کرده باشید، یکی از مواردی که بین همه آنها مشترک است کتاب خوانی میباشد.
البته هر کتابی را نیز نباید مطالعه کرد و شما باید دقت کنید که کتابهایی را مطالعه کنید که بتواند شما را به موفقیت برساند.
به عنوان مثال اگر شخصی در زمینه برنامه نویسی کار میکند، باید کتابهایی را مطالعه کند که دانش برنامه نویسی خود را تقویت کرده و بتواند در کار خود پیشرفت کند و همچنین این شخص باید کتابهایی در زمینه فن بیان و فروش نیز مطالعه کند تا بتواند با دیگران بهتر ارتباط برقرار کند.
بنابراین سعی کنید که حتما در برنامه ریزی روزانه یا هفتگی خود برای کتاب خواندن زمانی را اختصاص دهید.
دورهها روشی عالی برای کسب دانش و مهارتهای جدید برای رشد شما هستند.
لزوماً در اینجا دورههای طولانی مدت و با هزینههای بالا مد نظر نیستند و شما هچنین در صورتی که امکان شرکت به شیوهی حضوری در کلاس را ندارید، میتوانید از سمینارها و دورههای مجازی آنلاین و آفلاین استفاده کنید.
اگر احساس میکنید که به چیزی علاقه دارید، این علاقه را در درون خودتان حبس نکنید.
میتوانید برای خودتان یک سبد مهارت داشته باشید.
در واقع یک لیست درست کنید و تمام کارهایی که در آنها مهارت دارید را در آن بنویسید. این لیست میتواند به مرور بیشتر و کامل تر شود.
از خود بپرسید که چه مهارتهایی است که به آنها علاقه دارم؟
یادگیری چه مهارتهایی است که میتوانم با استفاده از آنها موقعیت شغلی خود را بهتر کنم؟
پس سریع تر خود را آماده کنید و یک مهارت جدید را یاد بگیرید و فراموش نکنید که موفقیت از آن کسانی است که مهارتهای بیشتری را کسب میکنند.
تحقیقات ثابت کرده است که ورزش نه تنها برای سلامت جسمانی بلکه برای سلامت روان نیز موثر است. ورزش جسم شما را شاداب و ذهن را باز می کند. وقتی روزانه ورزش میکنید، پرانرژیتر میشوید و تمایل شما برای یادگیری موضوعات جدید و ارتقای خود بیش از پیش میشود.
اهدافی را برای ادامه دادن و متعهد نگه داشتن خود تعیین کنید، اما بیش از حد خود را تحت فشار نگذارید.
انسان ها زمانی بهتر کار می کنند که مجموعه ای سازمان یافته از گام ها را برای رسیدن به مقصد خود بردارند و برنامهریزی منسجمی را از پیش طرحریزی کرده باشند.
اهدافی را تعیین کنید که بتوانید با تمرکز، قاطعیت و وضوح به آنها دست پیدا کنید.
این باعث می شود اقدامات شما ساختارمند و سازماندهی شده باشد.
برای آسانتر کردن هدفگذاری، بهتر است دو قدم را در ابتدا انجام دهید. اول اینکه اهدافی را تعیین کنید که واقع بینانه باشند و با توجه به محدودیتها و نقاط ضعف و قوت شما طراحی شده باشند.
پیشنهاد مطالعه: راهکارهای عالی برای هدفگذاری اصولی
دوم اینکه برنامهریزیها برای دستیابی به اهداف و گامهایی که در این مسیر باید طی شوند، کاملاً از پیش مکتوب شوند.
در واقع فرایند نوشتن و صرفاً ذهنی نبودن برنامهها، سبب رسمیت بخشیدن به آنها و الزام بیشتر شما به انجام آنها در آیندهی نزدیک میشوند.
خب، این مقاله براتون مفید بود؟
نظرات، پیشهادات و سوالات خودتون رو در قسمت دیدگاهها برای ما بنویسید.