طرح مشاوره شاهین

| ظرفیت محدود!

قدرت قدردانی؛ چگونه قدردانی می‌تواند زندگی ما را تغییر دهد؟

خواندن این مطلب
5 دقیقه

زمان میبرد!

قدردانی و سپاس‌گزاری یکی از راهبردهای طلایی در ارتباط موثر با خودمان و دیگران است. قدردانی مهارتی است که قابل یادگیری بوده و اگر بطور مداوم تمرین شود، نتایج قابل توجهی را به بار می‌آورد.

 

مطالعات نشان داده است که افراد قدرشناس بطور کلی مثبت‌اندیشی بیشتری را تجربه می‌کنند و انرژی و اشتیاق بیشتری را در کارها نشان می‌دهند.

 

این افراد از روحیه‌ی شادتری نسبت به دیگران بهره‌مند بوده و کمتر دچار افسردگی می‌شوند. چرا که نگرش زیربنایی آن‌ها بر تاًکید و بزرگنمایی زیبایی‌ها، خوبی‌ها و نقاط قوت خود و دیگران مبتنی است و همین دیدگاه منجر به سپاس‌گزاری بیشتر آن‌ها می‌شود.

 

در واقع این افراد در راستای تفکر مثبت و شکرگزاری، احساسات و افکار منفی را نیز تجربه کرده و می‌دانند که زندگی ترکیبی از اتفاقات خوشایند و ناگوار است، اما به هنگام مواجهه با مشکلات و بحران‌ها سعی بر جستجوی راه‌حل ها و گذر موفقیت‌آمیز از آن‌ها داشته  و مسائل را غیرقابل حل در نظر نمی‌گیرند.

اثر مثبت قدردانی چیست؟

شاید شما نیز با من موافق باشید که همه‌ی ما انسان‌ها زمانی به ارزش واقعی چیزی پی می‌بریم که آن را تنها به مدت کوتاهی در اختیار داشته باشیم و بدانیم که روزی از ما گرفته می‌شود یا آن را از دست می‌دهیم.

 

 

برای مثال هنگامی که به بیماری مبتلا می‌شویم و درد جسمانی شدیدی را متحمل می‌شویم، آرزو داریم که هر چه زودتر سلامتی کامل‌مان بازگردد و با خود پیمان می‌بندیم که در آینده مراقبت بیشتری از خود به عمل آورده و قدردان سلامتی خود باشیم.

 

 

یا با خود فکر می‌کنیم که اگر به یک مسافرت یک هفته‌ای به مقصد مورد‌علاقه خود برویم، قطعا خوشحال بوده و از آن لذت کامل می‌بریم. اما زمانی که ما به خواسته‌های قلبی خود می‌رسیم، تنها در یک دوره‌ی ‌زمانی کوتاه شاد بوده و شکرگزاری واقعی را به عمل می‌آوریم. آن‌چه که رخ می‌دهد به لحاظ روان‌شناختی پدیده‌ سازگاری یا عادت نام دارد.

 

فرایندی که طی آن ما به سرعت با تجربیات محیطی خو گرفته و تمامی چیزهایی که روزی در آرزوی آن بوده‌ایم، دیگر جذابیت نخستین خود را از دست می‌دهد.

 

روان‌شناسان اینگونه اظهار می‌دارند که فرایند سازگاری ریشه در این مفهوم دارد که تمامی انسان‌ها دارای یک «خط پایه» شادی هستند که مدام به آن باز می‌گردند.

 

وقتی رویدادهای مثبتی در زندگی ما اتفاق می افتد، برای مثال، وقتی به خانه ای بزرگتر و بهتر نقل مکان می کنیم، ترفیع شغلی می گیریم، یا در قرعه کشی برنده می شویم، تمامی این‌ها یک شادی موقتی را  در ما ایجاد می کنند، در حالی که ما به سرعت خود را با شرایط وفق داده و به همان سطح شادی قبلی خود باز می گردیم.

 

این نشان می دهد که مهم نیست چه اتفاقی برای ما می افتد یا چه کاری انجام می دهیم، ما هرگز نمی توانیم در دراز مدت، شادی خود را حفظ کنیم.

 

قدردانی

قدردانی چگونه موجب شادی بیشتر میشود؟

یکی از راه‌هایی که موجب یشود شادی بیشتری را تجربه کنید، همان تمرین آگاهانه قدردانی است.

در نتیجه‌ی تحقیقات به عمل آمده، بسیاری از روانشناسان مثبت اندیش به این باور رسیده‌اند که قدردانی ضروری ترین و قدرتمندترین مؤلفه بهزیستی روان است؛ زیرا شامل تغییر نگرش کلی فرد به زندگی شده و سبب می‌شود در طولانی مدت ارزش شادی ها و دستاوردهای زندگی در خاطر ما حفظ شود.

تاًثیر مثبت قدردانی بر سلامت جسم و روان چگونه است؟

تا اینجا با هم بررسی کردیم که چرا قدردانی باید بخش مهمی از زندگی ما را تشکیل دهد، در ادامه میخواهیم درمورد تاثیرات مثبت قدردانی بر کیفیت زندگی و سلامت جسم و روانمان بخوانیم.

 

 

قدردانی؛ رهایی از احساسات سمی!

هنگامی که فرد قدردانی می‌کند، مغز هورمون‌هایی ترشح می‌کند که خلق و خو را بهبود می‌بخشد و افکار استرس‌زا و اضطرابی را کاهش می‌دهد.

به طور کلی می‌تون گفت افرادی که قدرشناس هستند، تمرکز بیشتری بر رویدادها و افکار شادی‌بخش و خوشایند زندگی داشته و همین موضوع سبب شکل‌گیری احساسات مثبت در آن‌ها می‌شود.

کاهش درد

ممکن است باور نکردنی به نظر برسد، اما قدردانی درد را نیز کاهش می‌دهد.

افرادی که از دردهای مزمن رنج می‌برند ممکن است در بهبودی ناکام باشند، زیرا فقط جنبه منفی همه چیز را می‌بینند.

منفی بودن روند درمان را کند می‌کند. تغییر دیدگاه خود در مورد نحوه دیدن چیزها و مثبت اندیشی می‌تواند باعث کاهش علائم درد شود.

افرادی که با وجود درد مثبت هستند، سریعتر بهبود می‌یابند.

بهبود کیفیت خواب

هیپوتالاموس مسئول بسیاری از چیزها در مغز ماست که یکی از آن‌ها‌ تنظیم چرخه‌ی خواب است.

نتایج تحقیقات نشان داده است که هیپوتالاموس افراد قدردان و شکرگزار فعال‌تر عمل کرده و چرخه‌ی خواب منظم‌تری را ایجاد می‌کند، که باعث می‌شود این افراد خواب با کیفیت‌تری را تجربه کنند.

قدردانی و تنظیم استرس

قدردانی هم‌چنین ابزاری برای کاهش استرس است. این به این دلیل است که نشان دادن قدردانی منجر به کاهش ترشح کورتیزول می‌شود. کورتیزول هورمون استرس است.

استفاده از قدردانی برای مقابله با استرس منجر به کاهش علائم افسردگی و اضطراب می‌شود.

تقویت روابط بین فردی

سپاسگزاری و قدردانی همچنین ابزاری قدرتمند برای تقویت روابط بین فردی است.

افرادی که قدردانی خود را نسبت یکدیگر ابراز می‌کنند، تمایل بیشتری به محبت و بخشش دیگران داشته و غرور و خودشیفتگی کمتری را تجربه می‌کنند.

قدردانی از دیگران هم‌چنین کیفیت روابط را افزایش داده و سبب ایجاد روابط پایدارتری می‌شود.

همین الان و بعد از خوندن این مقاله، چند دقیقه فکر کنید و ببینید توی این لحظه برای چه چیزهایی میتونین قدردان باشین؟ و یا از چه کسانی در اطرافیانتون میتونین قدردانی کنین؟

منتظر چی هستین؟

شروع کنید …

نظرات کاربران



دیدگاهتان را بنویسید

مطالب مرتبط